Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Maarten Baas: Baas over eigen tijd

Maarten Baas houdt van balanceren. Zijn werk is een balanceeract tussen ambacht, design, conceptuele kunst, theater, film en performance. En dat balanceren zit ook in zijn definitie van succes. Naar aanleiding van zijn solotentoonstelling in Voorlinden nemen we die act onder de loep.
Maarten Baas

Sinds zijn eindexamenwerk Smoke, waarvoor hij designmeubels bewerkte met een gasbrander, is het hard gegaan voor Maarten Baas. Zijn werk is opgenomen in collecties van prestigieuze musea als het MoMA in New York en in privécollecties van mensen als Brad Pitt en Kanye West. Je kent misschien zijn Schiphol Clock, de klok waarin hij sinds 2016 op luchthaven Schiphol in real time de tijd aanbrengt met een verfroller en weghaalt met een poetsdoek. Hij maakte ook werk in opdracht voor merken als Louis Vuitton, Swarovski en Dior en gooide onlangs nog hoge ogen met een privéjet gemaakt van gerecyclede G-Star-jeans tijdens de Milan Design Week 2023. En dat allemaal terwijl hij het liefst zo’n twintig uur per week werkt.

Hoe boks je je jouw succes voor elkaar?

“Succes gaat over meer dan werk alleen. Voor mij is het belangrijk dat je je werk kunt doen zonder dat dit ten koste gaat van jezelf, van je levensgeluk of dat van de mensen om je heen. Dat vind ik minstens zo belangrijk als succes hebben in je werk. Het gaat om een goede balans. Mijn afstuderen gaf een enorme boost in mijn werksucces, daarna heb ik zeker mogelijkheden en momentum benut, maar mijn totale succes heb ik grotendeels te danken aan mijn zus. Zij is massagetherapeut en liet mij inzien dat de andere dingen in het leven even waardevol zijn. Daardoor laat ik mij nooit helemaal opslokken door de gekheid die dat werksucces oplevert en ren ik niet voortdurend achter dat worteltje aan. Je kunt jezelf kapotwerken en in een burn-out belanden, maar dat is niet de levensstijl die ik ambieer. Ik zoek liever balans en maak tijd voor familie en vrienden.”

Maarten Baas, Real Time Grandfather Clock, Self Portrait, 2019, Courtesy of Carpenters Workshop Gallery

Inmiddels heb je wel een eigen werkplaats en tien mensen in dienst.

“Zeker, maar ik heb altijd meer potentiële opdrachten dan nodig is om die tien mensen te kunnen betalen. Ik heb geen targets of businessplan, maar ik neem bewust niet alle opdrachten aan. Want dat betekent dat ik met een veel grotere werkplaats moet werken. Dan verlies ik ook de flexibiliteit en vrijheid om te werken zoals ik dat wil. Dat niet bereiken van mijn potentieel zorgt voor een gevoel van zekerheid. Want als de helft van de opdrachtaanvragen wegvalt, heb ik nog altijd meer werk dan nodig is om mijn mensen te betalen.”

Maarten Baas, Paddington Clock (video still), 2021

Is het ondernemerschap je aangeleerd of heb je dat van huis uit meegekregen?

“Geen van beide. Alle succesvolle kunstenaar-ontwerpers zijn zakelijk niet op hun achterhoofd gevallen. Bij mij is het common sense. Ik vind dat als ik iets maak en daar tien uur over doe, ik dat niet voor honderd euro moet verkopen. Tegelijk is het te makkelijk om totaal onverkoopbare kunst te maken. Een deel van de balanceeract in mijn werk is de vraag of ik het kan verkopen. Maak ik dit voor mijn eigen kringetje of kan iedereen dit werk leuk vinden? Hoe groter het spectrum, hoe beter het kunstwerk. Mijn Real Time-klokken zijn daar een goed voorbeeld van. Dat is 100 procent mijn autonome werk en tegelijkertijd is het voor een heel divers publiek. Je hoeft geen kunstachtergrond te hebben om ze leuk te vinden, maar je kunt er ook een filosofische invulling aan geven.”

MASTERS MAGAZINE #54

Het hele artikel lezen? De zomereditie is een frisse cocktail van ondernemerschap en sport. In deze editie passeren enkele ondernemers uit de Champions League van het zakendoen de revue. Onder wie Freddy Heineken en hospitality tycoon Richard Caring, wiens uitdijende imperium het ‘restaurant-equivalent van LVMH’ wordt genoemd. Zakendoen is topsport, maar topsport is ook zakendoen. Neem de Formule 1: de sport ontwikkelt zich steeds meer tot een octopus met armen die alle aspecten binnen onze samenleving raken. Jaap de Groot onderzocht hoe miljoenen in miljarden worden omgezet. Verder interviews met turnster Sanne Wevers, tweesterrenchef Guido Braeken, hotellier Robert-Jan Woltering, designer Maarten Baas en Rico dus, samen met zijn Naomy. Ook de ‘King of Kickboxing’ ontpopt zich als octopus (met héél sterke armen): als ondernemer is hij in verschillende branches actief. “Als ik later terugkijk, wil ik niet denken ‘had ik maar dit of dat’. Ik wil gewoon, boem, gasgeven, leuke dingen doen, genieten.” Boem, de nieuwe MASTERS: geniet ervan!

Bestel hier MASTERS Magazine #54