Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

JACQUELINE DE VRIES (JAC)

“Met mijn schilderijen probeer ik de essentie over te brengen van hoe ik tegen ‘mijn wereld’ aankijk. Ik schilder meestal grote olieverfportretten en gebruik daarbij verschillende materialen die mijn verhaal versterken. Eigenlijk ben ik een verhalenverteller met verf ” Kunstenares Jacqueline de Vries (JAC) laat zich inspireren in haar galerie en studio in Bussum door verschillende facetten in het leven, ze werkt graag in thema’s die haar raken. In The Gallery bespreekt zij drie werken uit haar oeuvre.Online redactie: Mical Joseph
Beeld: Jacqueline de Vries

De Naakte Waarheid | Serie: Open en Bloot

“Dit werk gaat over hoe het nieuws ons leven nu bepaalt. Het voelt ‘naakt’ en ook kwetsbaar om met het nieuwe ‘nu’ vertrouwd te raken. Alle lagen die mij zo vertrouwd waren zijn opeens verdwenen. We zitten steeds meer letterlijk ‘in’ het nieuws. De buitenwereld komt elk moment van de dag bij ons binnen. We zijn in die zin eigenlijk nooit alleen, maar het voelt voor mij steeds vaker wel zo. We kunnen tegenwoordig bijna alleen nog via onze telefoon, televisie of computer met elkaar communiceren. Ook ik doe het, mijn telefoon is bijna het verlengstuk van mijn arm geworden. In mijn schilderij heb ik onderin een stuk ongeprepareerd gelaten: ruimte om niet te vergeten dat we vooral moeten blijven genieten van de rust, de ruimte én elkaar…”

NOIX | Serie: Ubuntu

“Ubuntu is de Zuid-Afrikaanse wijsheid dat wij allen met elkaar verbonden zijn. Kortweg betekent het: ‘wij’ is meer dan ‘ik’. Voor deze serie ben ik met mijn kwasten op reis gegaan. Het accent van deze reis lag op zoveel prachtige mensen die samen in één wereld leven. Gedurende deze reis heb ik me verdiept in culturen en mensen over de hele wereld. We zijn misschien op het oog allemaal anders, maar ik heb ook ontdekt dat er zoveel meer overeenkomsten tussen mensen en culturen zijn dan we denken én dat we veel van elkaars sterke punten kunnen leren.

NOIX is geschilderd over walnotenhout en accentueert de kracht van deze Afrikaanse wijze vrouw. In Afrika wordt de oudere vrouw gewaardeerd om haar levenswijsheid en blijft zij het middelpunt van het gezinsleven. Iets wat ik mis in de westerse cultuur waar we de ouder wordende mens met al zijn levenswijsheid te vaak laten vereenzamen.”

My Hidden Kingdom | Serie: Roestig Aan

“ROESTIG AAN gaat over de hectiek van ons leven. Het leven vliegt namelijk snel aan ons voorbij. We kijken vaker vooruit naar wat komen gaat, dan te genieten van wat nu is. In deze serie, waar de kleur roest een hoofdrol speelt, heb ik My Hidden Kingdom gemaakt.

Dit schilderij gaat over de zichtbare en onzichtbare dingen die ons leven vormgeven. Soms gaan ‘dingen’ goed, andere keren weer helemaal niet. Maar het gaat ook over denken in mogelijkheden en het vinden van oplossingen, over tegen de stroming in zwemmen of soms lekker met de wind meewaaien. Daarnaast ook over het genieten van overwinningen en het hebben van verwachtingen, maar ook het verwerken van teleurstellingen en verdriet. Kortom: het gaat over alles wat ons uniek maakt, ook al is het niet altijd zichtbaar. Er is vaak meer dan ons oog kan zien.”

Jacqueline de Vries | JAC