Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Larger than Life Art

In de nieuwste editie van MASTERS worden de iconische werken van topartist én gasthoofdredacteur Joseph Klibansky uitgelicht. Joseph: “Mijn kunst is een reflectie op de maatschappij. Bepaalde dingen licht ik eruit en blaas ik op in de vorm van een monumentaal beeld. Dat zet ik terug in de maatschappij zodat de aanschouwers een moment van reflectie kunnen hebben.”Tekst: Bart – Jan Brouwer
Online redactie: Noa Verseveldt
Beeld: studio Joseph Klibansky

BIRTHDAY SUIT (2021)

“Birthday Suit is een andere term voor ‘in je nakie staan’. Het is het pak dat je aanhad toen je geboren werd. Deze chimpansee staat in zijn nakie, met een feestmuts op, een roltong in de mond en een bos rozen in de hand. Hij neemt een beetje een lullige houding aan, met zijn buik naar voren. Deze sculptuur staat voor de Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld. Voor mij gaat dit werk over het wel of niet pakken van kansen. Dat kan zijn in de liefde – wel de bloemen hebben, klaar zijn voor het feest, maar nalaten de move te maken. Wacht je af of ben jij iemand die ervoor gaat? Blijf jij heel comfortabel voor dezelfde baas werken of zet je de stap om zelf te gaan ondernemen? Maar iedereen mag natuurlijk zijn eigen interpretatie hebben. Bijvoorbeeld: ook al sta je in je nakie, hoe lullig ook, blijf trouw aan jezelf, aan wie jij bent, en heb lol in het leven.”

BIG BANG (2016)

“Ik was met mijn ouders onderweg om een bronsgieterij in Duitsland te bezoeken. In een wegrestaurant zaten we een kaiserbroodje met worst te eten, toen een idee in me opkwam. Ik pakte pen en papier en schetste die gorilla. Hij doet me een beetje denken aan mijn vader. Hij is aan de ene kant heel supportive, maar aan de andere kant ook best terughoudend. De gorilla heeft een partyhat op en een toeter in de mond – symbool voor ‘meelopen met de parade’ –, maar trekt ook een wenkbrauw op, kijkt met een schuin oog. ‘Dat heb ik gezegd’, kun je verwachten als het misgaat. We hebben er heel veel tijd en moeite in gestoken om het karakter van het stuk goed te krijgen. We wilden een soort Mona Lisa-effect: dat de ogen je blijven volgen als je er van verschillende hoeken naar kijkt. Normaal kun je met kleur diepte creëren, maar dit beeld is helemaal zwart. Het heeft heel veel effort gekost om het echt een character te maken. Ik wilde dit stuk gewoon graag maken, maar we hadden niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. Alle beelden werden verkocht, alle zeefdrukken werden verkocht, het werd de cover van mijn boek, de hero image van mijn show in Venetië. Dit was voor ons echt een big bang.”

BEYOND THE CLOUDS – THE PAINTING (2020)

“Dit is het grootste werk dat ik ooit heb gemaakt: 7,20 x 5,50 meter. Het was een opdracht naar aanleiding van het 300-jarige jubileum van ABN AMRO MeesPierson in 2020. Het is een canvas doek dat uit heel veel panelen bestaat. Die hebben we opgehangen en er foto’s van gemaakt, om te laten zien dat het schilderij echt in die grootte gemaakt is. Daarna hebben we het doek opgesneden in 42.000 vierkantjes. Al die fragmenten van het originele schilderij hebben we naar de klanten van de jubilerende private bank gestuurd, inclusief een filmpje van de making of: de geboorte en de vernietiging van het kunstwerk. Elk vierkantje is genummerd. Door het nummer in te voeren op de website, kon je precies zien waar jouw stukje schilderij zat in het geheel.”

ON THE EDGE OF SOMETHING BEAUTIFUL (2017) SINNERS AND SAINTS (2017)

“Ik had een grote tentoonstelling in Kunsthalle Guangzhou in China, in een ruimte van zo’n 1.200 vierkante meter in totaal. In één zaal van 300 vierkante meter heb ik een volledige wallpaper en vloer laten aanleggen in hetzelfde thema als mijn schilderijen, zodat bezoekers als het ware ín mijn werk stapten. Alle vloeren, alle muren: het was eigenlijk één grote painting. En daarop hebben we aan de muur mijn schilderijen gehangen, thought paintings. Bizar!”

 

 

Bestel het nieuwe MASTERS MAGAZINE!

MASTERS #48 met gasthoofdredacteur Joseph Klibansky