Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

STEPHAN VAN DER HORST, EIGENAAR CO VAN DER HORST

Stephan van der Horst is samen met zijn broer Edwin eigenaar van high-end interieurzaak Co van der Horst. Het familiebedrijf bestaat al 115 jaar, stelt maar liefst 250 exclusieve merken tentoon én dat alles in een showroom van 10.000 vierkante meter. Van klassiek naar modern tot aan futuristisch: op dit familiebedrijf kan je bouwen. Maar wie bouwde eigenlijk Stephans carrière?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Co van der Horst

Wat was jouw allereerste baan?

“Als 15-jarige tiener was ik jongste bediende bij Co van der horst waar ik werkte in de zomerperiode. Daarnaast ging ik naar de middelbare school. Het was voor mij niet vanzelfsprekend om meteen het familiebedrijf te betreden en ik was vanaf jonge leeftijd al gefascineerd door kunst en geschiedenis. Na mijn middelbareschooltijd studeerde ik kunstgeschiedenis in Leiden en vertrok op een gegeven moment naar Duitsland waar ik terecht kwam bij een interieurbedrijf. Gedurende mijn tijd bij dat bedrijf kwam ik erachter dat ik erg van interieur genoot en een waardevolle toevoeging was.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

Co van der Horst was al een gevestigd familiebedrijf, maar ik besloot toch toe te treden toen ik 25 jaar oud was. Ik had de visie om het een en ander nog ietsje bij te schaven en te verbeteren. Mijn broer Edwin werkte al bij het bedrijf.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“In mijn geval zegt de achternaam het eigenlijk al… Mijn vader en moeder zijn kruiwagens voor mij geweest gedurende mijn carrière, maar niet op de manier waarop men soms denkt. Zij gaven mij toen ik jonger was juíst de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken. Door deze vrijheid besloot ik zelf om het bedrijf in te gaan. Omdat ik mijzelf eerst goed heb kunnen ontwikkelen kreeg ik door wat mij goed lag.”

Wat blijft je het meest bij wat je hebt meegekregen van jouw ouders?

“Ik kreeg mee dat je als ondernemer een enorme verantwoordelijkheid draagt. Bij een lang bestaand bedrijf ben je verantwoordelijk voor de werknemers en de gezinnen, het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn.”

Wat heb je gedurende de jaren geleerd van je broer?

“Mijn broer heeft mij geleerd dat het belangrijk is om vooruit te denken in plaats van het korte termijn denken. Als ondernemer moet je elke dag ver vooruit kijken wil je je bedrijf door bepaalde crises of ‘mindere’ periodes heen helpen. Om ons bedrijf over tien à twintig jaar nog steeds zo te laten floreren als hoe zij dat nu doet, is keer op keer actie ondernemen een pré.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Ik sta elke dag op om de klanten, leveranciers en mijn medewerkers te stimuleren. Ook vind ik innovatie in het retail-vak erg belangrijk en interessant. Concepten die we bijvoorbeeld tien jaar geleden bedachten en waar wij dan nu resultaten van zien, geven een kick.

Je vroeg natuurlijk om mijn allergrootste passie, maar er zijn zoveel dingen waardoor ik elke dag met een lach opsta. Zo vind ik het ook erg gaaf om met de winkelpresentatie bezig te zijn en dan voornamelijk met woningtextiel. Bij textiel komen mode en interieur samen.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“De crisis in 2008 was één groot leermoment waar we in de huidige periode natuurlijk veel aan hebben. De periode na 2008, van 2009 tot en met 2013, hebben we gelukkig kunnen redden door goede beslissingen te nemen. Het bedrijf stond niet stil en we investeerden keer op keer. Na die periode stonden we er eigenlijk nóg beter voor dan dat we stonden. Door zuinig te zijn, maar wel te investeren en te innoveren kwam Co van der Horst er gezond uit.

Tijdens de (huidige) coronaperiode was er meer onzekerheid dan tijdens de economische crisis, want bij dit tweede weet je dat het dal op een gegeven moment weer positiever wordt. Dit laatste jaar is voor iedereen in de wereld uniek, de onzekerheid is dus stukken groter. Ik vind het belangrijk om mijn medewerkers en klanten dat stukje zekerheid te geven. Door rust uit te stralen en op de doelen te blijven focussen, lukt dit goed.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Altijd blijven doorzetten en hard werken, dan kom je er wel. We hebben bij Co van der Horst met veel stagiaires te maken en we stimuleren hier ook écht het enthousiasme en de nieuwsgierigheid. Zo leer je elke dag wat en blijf je je ontwikkelen.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik hoop dat ik medewerkers en stagiaires die ik gedurende de jaren begeleidde een zetje de goede richting op heb gegeven.”