Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

JACQUES WALCH, EIGENAAR VOORMA EN WALCH

Jacques Walch, eigenaar van Voorma en Walch Makelaars in het Gooi, is makelaar en trusted partner in ‘t Gooi. Opgegroeid in Hilversum, wonend aan de Tafelbergheide, groot autoliefhebber en in zijn nopjes als er weer een succesvolle transactie tussen klanten is gedaan. Je hoort het, een Gooienaar in hart en nieren. De ondernemer heeft al verscheidene crises meegemaakt (red: ’82 en ’08), maar staat met het bedrijf nog steeds als een huis. MASTERS vraagt zich af: wie gaf Jacques de sleutel tot zijn makelaarscarrière?Tekst: Mical Joseph
Beeld: John van Helvert

Wat was jouw allereerste baan?

“Van huis uit kreeg ik als zoon van een onderwijzeres en gemeenteambtenaar mee dat ik iets voor de samenleving moest doen. Daarom werkte ik vanaf mijn veertiende, naast mijn atheneum, bij de zaak De Ronde in Hilversum. Ik hielp mee met boodschappen rondbrengen en mijn eerste klus was op de Utrechtseweg bij zanger Ben Cramer. Dit weet ik nog heel goed, want hij had net zijn hit Hij was maar een clown uitgebracht. Toen ik achttien was mocht ik de Volkswagen besturen en bracht ik de boodschappen zelfstandig naar de klanten. Dit heb ik tot mijn negentiende gedaan.”

En toen?

“Ondertussen ontmoette ik mijn vrouw in het enalaatste jaar van het atheneum tijdens het vak geschiedenis. De verkering ging uit, aan, uit, aan, uit, maar op het eindexamenfeest in Theater Gooiland in Hilversum kwam ik haar weer tegen en vroeg ik haar mee om te dansen met mij in discotheek Bombarde. Sinds die tijd is onze relatie nooit meer uitgegaan… Nou ja, het is vier keer per jaar een half uurtje uit. Daarna is het altijd weer goed. In 1982 trouwde ik met mijn schoolliefde in een Volkswagen cabrio 1303s. Deze kever staat nog steeds in de garage en pak ik geregeld om een stuk te rijden.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Na het atheneum studeerde ik Rechten aan de Universiteit van Utrecht en had ik een bijbaan bij PTT Post. Het lag in de planning om strafrechtadvocaat te worden, totdat ik Garbrand Voorma tegenkwam… Ik kende hem via onze ouders en zijn vader was makelaar. Garbrands vader gaf op een gegeven moment aan dat ik in plaats van mijn bijbaan bij PTT Post ook gewoon bij hun kon werken. Zo gezegd, zo gedaan: het makelaarskantoor ontving mij met open armen en na een aantal maanden werken bij de familie Voorma, stopte ik met mijn rechtenstudie en ging fulltime aan de slag als makelaar. Deze beslissing nam ik binnen twee weken, omdat ik toezegging kreeg op de helft van de aandelen van Voorma en Walch Makelaars in het Gooi.

Mijn ouders waren het totaal niet eens met de carrièreswitch, want zij vonden het veel chiquer staan als mijn introductie Jacques E. Walch, advocaat en procureur was. Ze spraken zo’n drie maanden nauwelijks met mij. Het was vooral stil op zondag: ik kom namelijk uit een hervormd gezin. Maar mijn keuze was het allemaal waard, ik heb nooit spijt gehad van de switch en zit sinds 1982 in onroerend goed. Mijn ouders zagen mijn passie voor het vak en draaiden bij. Of het nou een compact appartement is in Huizen van €325.000, een hele dure villa van €11 miljoen in Blaricum óf een appartement in Bryant Park in New York City, het zijn allemaal leuke transacties. Ook hebben we recentelijk ons kantoor op Ibiza in San Rafael geopend. Het is het allerleukste beroep wat er bestaat, vind ik.”

Volgens mij denken veel mensen daar hetzelfde over. Iedereen kan zichzelf makelaar noemen toch?

“Er is momenteel ongelofelijk veel concurrentie, de meeste mensen die tot tien kunnen tellen worden al makelaar. Gelukkig zijn wij lid van de NVM en van de internationale organisatie Fiabci. Daarnaast ben ik ook taxateur voor Bijzonder Beheer voor banken en hebben wij bouwkundigen en juridische mensen in dienst. Je moet écht wel wat kunnen en er zijn mensen die zich zo maar makelaar noemen, omdat het een vrij beroep is. ”

Wie was jouw kruiwagen?

“Dat is Garbrand Voorma. Hij was toentertijd mijn compagnon én beste vriend (wat hij nog steeds is) en zeventien jaar geleden kocht ik hem uit. Garbrand is nog wel verbonden aan ons, want hij is taxateur bij het bedrijf. Hij leerde mij om goed te delegeren, zonder deze skill kan ik namelijk geen team van 31 makelaars aansturen. Makelaar zijn is heel wat anders dan manager zijn. Naast deze kruiwagen is mijn grote inspirator Cor van Zadelhoff. We facetimen geregeld en dan vraag ik ook altijd wat advies. Soms moppert hij, omdat hij vindt dat ik af en toe íets te veel in de publiciteit ben, hij houdt mij dus met beide benen op de grond én op het rechte pad.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Mijn grootste passie is om zowel klanten met een kleiner bestedingsbudget, maar ook miljonairs en miljardairs bij elkaar te brengen om een transactie tot stand te brengen. Bij de laatstgenoemde groep heb je met veel geld en grote ego’s te maken, dus het is écht maatwerk. Alles moet kloppen zodat beide partijen tevreden zijn. Ook houd ik van de interactie met mensen, geen dag is hetzelfde. Ik geloof dat je zonder passie je werk niet goed doet.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Wat veel indruk op mij maakte is een ochtend die ik met Jan des Bouvrie spendeerde bij hem thuis voor hij kwam te overlijden. We dronken koffie en rookten een sigaar. We blikten terug op zijn leven en hij gaf toen zelf aan dat hij een fantastisch leven heeft gehad. Dit moment geeft voor mij de betrekkelijkheid van het leven aan. Het is een mooi leermoment wat ik koester. Jan maakte altijd veel indruk op mij, want ook al deed ik al sinds 2007 zaken met hem, hij bleef mij inspireren. Zodra ik bij Jan in de buurt kwam, voelde ik zijn passie en warme energie. Dit reflecteert in zijn creaties.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Volg je hart, want dat klopt én volg je passie. Er zijn teveel mensen in onze samenleving die iets doen, wat ze eigenlijk niet leuk vinden. Het is zó belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt, want dan word je een ster.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik probeer een kruiwagen te zijn voor alle mensen waarmee ik samenwerk. Zowel bij Voorma en Walch Makelaars in het Gooi als bij mijn twee andere bedrijven waar ik veel medewerkers heb. De ene keer gaat het goed als kruiwagen zijnde, de andere keer werkt het wat minder. Dat hoort erbij, maar ik hoop altijd een stuk van mijn expertise door te geven. Ook houd ik mij op de achtergrond van het CDA en ben ik voorstander van de zorgzame samenleving: kijk wat je bindt, niet wat je scheidt.”