Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ERIC TOREN, HOTEL TWENTYSEVEN

In één van de chicste hotels in Nederland, Hotel TwentySeven gevestigd in hartje Amsterdam op de Dam, schuilt tophotelier Eric Toren. Hij krijgt royals uit het Midden-Oosten, wereldsterren en de nouveau riche uit Rusland over de vloer, echter staan zijn deuren ook open voor de lokale Amsterdammer én Nederlander… Maar wie opende de deuren voor Eric zelf: wie was zijn kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Hotel TwentySeven

Wat was jouw allereerste baan?

“Toen ik 8 jaar oud was stond ik in de spoelkeuken van het hotel van mijn ouders. Ik wilde eerst timmerman worden, totdat ik begreep dat de timmerman aangestuurd werd door mijn vader. Na dit gegeven wilde ik hotelier worden. Op 15-jarige leeftijd ging ik van school af en had ik al als doel om later het hotel van mijn vader over te nemen. Vanaf dat moment leerde ik mijzelf aan dat ik elk vakgebied in hospitality onder de knie moest hebben om de beste hotelier te worden. Zo gezegd, zo gedaan: ik ben van kok tot bartender tot technische dienst en housekeeping geweest om de kneepjes van het vak te leren om uiteindelijk directeur-eigenaar te worden.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Doordat ik opgroeide in een ondernemersgezin met een vader die hotelier was, rolde ik door Hotel De Toren in de hotellerie. Als jong jochie tekende ik ook mijn eigen kamers, hoe ík dacht dat het perfect was. Een aantal jaren geleden, toen ik Hotel De Toren verkocht, wilde ik simpelweg hét droomhotel voor mijn gasten realiseren. Op het hoogste niveau eten, drinken en slapen én alles moest mogelijk zijn. Dat werd uiteindelijk Hotel TwentySeven.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“De eerste kruiwagen was de General Manager van het hotel van mijn ouders. Hij is al twintig jaar met pensioen, maar hij krijgt nog elk jaar persoonlijk van mij een kerstpakket. Dit uit waardering voor de leerschool in mijn vroegere jaren. Als ik één mes niet goed had schoongemaakt, maakte hij mij wakker op zondagochtend 6.00 uur. De manager gooide al het bestek weer in het water en ik moest alles opnieuw afwassen. Een harde leerschool, maar hierdoor leerde ik discipline en was alles wat ik deed een dikke tien waard.

In mijn latere jaren is de gast mijn kruiwagen geworden. De afgelopen 26 jaar heb ik als directeur alsmaar opgelet op wat de klant wel en niet prettig vindt. Dit doe ik door te luisteren en te waarnemen.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Mijn allergrootste passie is dat de gast een ervaring heeft gehad die nog beter is dan de verwachting. Kort gezegd: het ‘wauw-effect’ creëren. Met in het hotel een luxe cocktailbar, een sterrenrestaurant en een topnotch hotel. Maar ook deze droom en passie heeft een keerzijde…”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Als ik iets kon veranderen, had ik mijn opleiding als tiener afgemaakt, want dat papiertje is tegenwoordig vaak nodig. Dit geef ik mijn kinderen mee: vroeger was de wereld wat simpeler en kwam je makkelijker weg met bepaalde dingen. Op latere leeftijd heb ik verschillende opleidingen gedaan, maar ik wil meegeven dat een gestroomlijnd opleidingspatroon zoveel meer betekent.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik ben voor veel mensen een kruiwagen geweest. Door de vele jaren van goede reviews en awards, heb ik mijn personeel geleerd dat de ervaring van de gast het belangrijkst is. Daar doen we het voor en zo bereiken wij samen de top.”