Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Eefje Voogd: ‘Niet achterover leunen, maar vooruit denken’

Vandaag een vrouw in ‘De Kruiwagen Van…’ die verschillende onderscheidingen ontving gedurende haar loopbaan, zoals Vastgoedvrouw van het Jaar en Nieuwbouwmakelaar van het jaar. Eefje Voogd, makelaar/taxateur van Eefje Voogd Makelaardij. Een begrip in de vastgoedwereld, zal MASTERS maar zeggen. In 2021 nam CBRE de makelaardij over. Eefje’s carrière staat als een huis, maar wie hielp mee dit huis opbouwen? Wie was haar kruiwagen?

Vandaag een vrouw in ‘De Kruiwagen Van…’ die verschillende onderscheidingen ontving gedurende haar loopbaan, zoals Vastgoedvrouw van het Jaar en Nieuwbouwmakelaar van het jaar. Eefje Voogd, makelaar/taxateur van Eefje Voogd Makelaardij. Een begrip in de vastgoedwereld, zal MASTERS maar zeggen. In 2021 nam CBRE de makelaardij over. Eefje’s carrière staat als een huis, maar wie hielp mee dit huis opbouwen? Wie was haar kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Eefje Voogd

Wat was jouw allereerste baan?

“Toen ik net op de middelbare school zat in Amsterdam, zocht ik een zaterdagbaantje en kwam ik terecht bij een handschoenen-, hoeden- en fourniturenzaak op de Ceintuurbaan. Voor mijn sollicitatiegesprek leende ik de Pauw-plooirok van mijn moeder, zodat ik er wat ouder en correct uitzag. Ik werd aangenomen! Tot onze klantenkring behoorden vaak ook oudere dames. Zij kwamen vanuit de Beethovenstraat (en omgeving) om hun knopen te kopen. Eindeloos geduld moest ik daar hebben om voor een paar guldencent de juiste knopen mee te helpen vinden. Vervolgens kwam er een vestje uit de tas, werd op de toonbank gelegd en en zochten we bijpassende knopen voor het kledingstuk. Het was soms lang wikken en wegen voor de klant. Door deze besluiteloze dames leerde ik geduld hebben met een klant en de kracht van overreding. Bij mijn bijbaan heb ik leren verkopen én servicegericht te zijn.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Via een snuffelstage voor school ben ik terechtgekomen in de vastgoedbranche. Ik zat op de middelbare school en moest een week stage lopen bij een bedrijf. Het was destijds lastig om een plek te vinden, maar mijn moeder, toentertijd makelaar, had geregeld dat ik terecht kon bij een makelaarskantoor in Amsterdam-Zuid. Ik mocht een week mee op sleeptouw met een vrouwelijke makelaar en vanaf dat moment ben ik écht gegrepen door het vak. Bij dit kantoor werkte ik na mijn stage halve dagen als receptioniste. Een blauwe maandag op de afdeling Boekhouding, waarnaar ik mijn carrière in de makelaardij vervolgde.”

Wie was jouw kruiwagen? 

“Gedurende mijn carrière is mijn moeder een belangrijke kruiwagen geweest. Als kind ging ik al mee naar de huizenveiling. Wij hadden namelijk geen oppas thuis en mijn moeder moest wel eens op maandagavond naar de huizenveiling, die toen nog werd gehouden in de Koepelkerk. Na afloop van de veiling ging ik dan mee naar het Koepelcafé. Ik stond daar als ‘dochter van’ tussen en herinner mij een bijzonder sfeertje van zakendoen, successen die gevierd werden en uiteraard gezelligheid. Daarnaast heeft mijn moeder de eerdergenoemde stage voor mij geregeld toentertijd. Zo gaat het vaak met kinderen van makelaars: wanneer deze jonge mensen een stageplek zoeken, komen zij meestal wel ergens terecht bij een collega.”

Wat gaf jouw moeder je mee?

“Zij heeft mij veel meegegeven. Allereerst: wees zelfstandig. Zorg dat je een vak leert, je eigen inkomen hebt en niet afhankelijk bent van anderen. Dat je zelfstandig keuzes kunt maken in het leven. Mijn moeder doelde dan met name op het privéleven. Eind jaren ’80 had je de Postbus 51-campagne: ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Ik weet nog dat ik mij daar enorm over verbaasde: ‘Jeetje dat krijgt toch iedereen van huis uit wel mee?’ Maar mijn moeder was standvastig en leerde mij: wees servicegericht, werk hard en sta dag en nacht voor je klanten klaar. Ook al kunnen mensen af en toe onaangenaam doen; vaak is dat onzekerheid. Daarbij gaf ze mij mee om altijd eerlijk, integer, correct en vriendelijk te blijven. En verder: als je zakelijk iets niet weet, verkoop geen onzin, maar meld gewoon eerlijk dat je iets niet weet, dat je het uit zult zoeken en er later op terugkomt.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière? 

“Dit vind ik een moeilijke, want ik heb namelijk geen grootste leermoment en ik vind het ook gevaarlijk om te denken dat je jouw grootste leermoment al hebt gehad. Je moet altijd scherp blijven. Voor mij heeft elke dag leermomenten en heb ik inmiddels een rugzak vol. Het vak is altijd aan grote veranderingen onderhevig, maar dat is het mooie in de makelaardij. Je bent nooit uitgeleerd en dat maakt mijn werk erg interessant. Elke dag is weer een nieuwe uitdaging. Het maakt dat ik telkens weer met veel plezier naar mijn werk ga. Wel kan ik uitlichten dat je soms nee moet zeggen, maar dat zit niet per definitie in mijn systeem, en daarom is dit soms moeilijk. Gedurende de jaren heb ik dit wel meer leren doen!”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Met hard werken en passie kom je heel ver. Niet achterover leunen, maar vooruit denken. Anticipeer. Wees pro-actief en toon initiatief. Als het aankomt op werk: wees creatief, verdiep je in maatschappelijke tendensen, lees alle vakliteratuur die er is en houd oren en ogen goed open. Op straat, nationaal, maar ook internationaal. Luister daarnaast goed naar je klanten en maak het verschil als je verder wil komen. Verleen dus superservice. Werk gedegen en wees onafhankelijk in je adviezen. En last but not least: nee verkopen is ook verkopen.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik heb bepaalde mensen op weg geholpen met hun carrière. Ik heb altijd stagiaires op kantoor gehad en ik vind het belangrijk om jonge mensen een plek te geven die interesse tonen voor het vak. Er zijn veel studenten die doorgegroeid zijn in het vastgoed. Daarnaast ben ik ook een koppelaar, want ik heb werkgevers en werknemers door de jaren heen aan elkaar voorgesteld.”