Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een synergie van kunst, psychologie en geneeskunde: in gesprek met Dr. Frodo Gaymans

In een wereld die vaak verdeeld is tussen wetenschap, psychologie en kunst, toont Dr. Frodo Gaymans met zijn cosmetische kliniek dat het mogelijk is om allen harmonieus te verenigen. Afkomstig uit een artistiek gezin leerde hij al op jonge leeftijd de fijne kneepjes van detail en precisie. Aan MASTERS vertelt de Cosmetisch arts KNMG en founder waar zijn holistische benadering van schoonheid vandaan komt en wie zijn spreekwoordelijke kruiwagen is geweest.
Portretfoto: John van Helvert

Wat was jouw allereerste baan? 

‘’Ik groeide op in een artistiek huishouden en begon al vroeg met werken. Dat was dan ook de mentaliteit thuis: ‘Vrije tijd is leuk, maar nog leuker als je er hard voor hebt gewerkt.’ Mijn allereerste bijbaan was in het atelier van mijn vader. Hij maakte grote bronsplastieken. Ik hielp hem met de afwerking en het perfectioneren van de vorm. Zo leerde ik hoe je de perfecte lijn kon krijgen in een beeld. Daarnaast had ik een krantenwijk op mijn twaalfde, heb ik gewerkt als paprikaplukker en heb ik zelfs in een fabriek gewerkt om flippo’s in chipszakken te stoppen. Vanaf mijn zestiende begon ik met modellenwerk.’’

Waar is de passie ontstaan voor het werk dat je nu doet? 

”Mensen vol in hun kracht zetten is mijn allergrootste passie. Dat kun je doen door het daadwerkelijk weghalen van een ‘imperfectie’, maar misschien wel veel belangrijker is het veranderen van iemands gevoel van schoonheid. Zonder zelfinzicht is een schoonheidsideaal of zelfbeeld vaak niet realistisch en kan je daar ook niet aan tegemoet komen met een eventuele behandeling. ‘’Malcolm Gladwell beschrijft in zijn boek Outliers dat als je ergens goed in wil worden, je er 10.000 uur minimaal aan moet besteden. In het atelier van mijn vader heb ik eindeloos naar vormen gekeken. Vanuit deze gedachtegang komt het perfectioneren van een uiterlijk wel vanuit het werk van mijn vader. Tegelijkertijd wil ik mensen ook ontdoen van belemmerende gedachten over iets dat volgens hen niet helemaal perfect is. Ik geloof sterk in een eerlijke benadering van schoonheid, waarbij zowel het uiterlijk als de zelfperceptie belangrijk zijn. Het interessant om te bedenken waarom je ergens last van hebt. Waarom moet het glad of perfect zijn? Is iets minder dan perfect niet ook goed? Zo probeer ik mensen op het pad van zelfacceptatie te zetten.”

Waar komt die holistische benadering van schoonheid vandaan? 

‘’De vroege blootstelling aan kunst in het atelier heeft ongetwijfeld mijn perceptie van schoonheid en esthetiek beïnvloed. Maar naast het kijken naar hoe ik de perfecte lijn kon krijgen in een beeld, leerde ik dat in oneffenheden of imperfecties juist de schoonheid verborgen ligt. Mijn moeder leerde mij om verder te kijken dan uiterlijke verschijning.’’

 

”Ik geloof sterk in een eerlijke benadering van schoonheid, waarbij zowel het uiterlijk als de zelfperceptie belangrijk zijn”

 

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen? 

“Oorspronkelijk wilde ik plastisch chirurg worden, maar het lot had andere plannen. Mijn professionele reis nam een beslissende wending toen ik hielp bij het opzetten van een kliniek in Kaapstad. Deze ervaring heeft mij veel geleerd over de mogelijkheden en over mijzelf. Terug in Nederland begon ik mijn eigen praktijk. Een tijd lang ging ik op mijn scooter met een Botox-koffertje onder de arm alle salons in Amsterdam af. In 2007 begon ik samen met twee collega’s een kliniek in Oud-Zuid.’’

Wie was jouw kruiwagen? 

‘’Natuurlijk mijn ouders, maar er zijn daarnaast nog velen die mij hebben begeleid tijdens mijn reis. Enkele cruciale figuren zijn: Meike Kerstens, Arthur Swift, Jani van Loghum en Bart Biermans. Meike heeft met haar diepgaande kennis en ervaring in de cosmetische geneeskunde geholpen om mijn consult- en kliniekvoering te verfijnen en de passie voor het vak te verdiepen. Arthur, een internationaal erkende expert heeft mij bewust gemaakt van het feit dat cosmetische geneeskunde de ultieme combinatie is van kunst, wetenschap en psychologie. Zijn inzichten en benadering van patiëntenzorg vanuit eerlijkheid en de ‘why’ gedachte hebben mijn werkwijze sterk gevormd. Met Jani en Bart, beiden pioniers in de industrie, startte ik mijn eerste kliniek in Amsterdam Met onze gedeelde passie voor kwaliteit, gecombineerd met onze verschillende visies heb hielpen wij elkaar bij het navigeren door de complexiteiten van het runnen van een succesvolle kliniek.’’

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière? 

‘’Er kwam ooit een jonge dame de kliniek binnen. Zij deed zich ouder voor dan ze daadwerkelijk was. Ondanks al onze controles, wist zij er toch tussendoor te glippen, wat leidde tot een rechtszaak. Deze liep gelukkig met een sisser af. Het benadrukte voor mij mijn kwetsbaarheid en het belang van accuratesse en integriteit. Door deze rechtzaak zag ik in dat het niet vanzelfsprekend is, dat als je goed doet, dat je dat dan ook ontmoet. Je moet je kunnen verantwoorden.‘’

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven? 

‘’Ik ben heel perfectionistisch, maar als iets vervolgens niet lukt, word ik gemakzuchtig. Tegen mijn 18-jarige zelf zou ik daarom zeggen: probeer een middenweg te vinden. Streef niet het perfectionistische na, maar blijf wel vechten zodat je niet gemakzuchtig wordt.’’

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest? 

‘’Ik hoop dat ik vooral mensen inspireer. Ik geef les, bied trainingen aan, begeleid artsen en motiveer veel mensen. Met het bedrijf Leading Clinics help ik andere klinieken om verder te groeien. Ik weiger om te zeggen dat ik een kruiwagen voor iemand ben, uiteindelijk helpen we elkaar zo veel mogelijk om het beste uit ons leven te halen. Iedereen draagt bij aan elkaars succes.’’