Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

DON DRAWINGS IN MASTERS GALLERY

Vormen, lijnen en kleuren: Alewijn Don, ook wel Don Drawings, laat zich inspireren door stijlen zoals Bauhaus, De Stijl, Kubisme en Suprematisme. Met een achtergrond in Kunstgeschiedenis toont de autonome kunstenaar zijn werk deze week in MASTERS GALLERY. Kijk je mee?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Don Drawings

De balans tussen vorm en kleur

“Kunst maken is voor mij gelijk aan het kiezen voor een vertrouwde route richting een onbekende eindbestemming. Het idee lijkt van tevoren crystal clear en eenvoudig om na te streven. Achteraf blijkt vrijwel altijd dat de vooropzet slechts een aanzet is tot het creëren van iets totaal anders. Kunst is daarmee voor mij de meest nobele vorm van de willekeur en de afleiding. Als ik begin met het maken van een schilderij is de balans tussen vorm en kleur de hoofdzaak. Vaak pas halverwege komt het onderwerp in zicht, als zich dat überhaupt aan mij openbaart. Als dat wél gebeurt is het een moment van voelbaar geluk.

Bewust toon ik ‘Skyline’, een werk waarin zich al vrij snel de contouren van een skyline aan mij openbaarden toen ik de grondtekening plaatste. Het schilderij toont een weergave van kleuren die de lucht, ofwel de ‘sky’, aanneemt in verschillende weertypen en jaargetijden, van typisch Nederlandse grauwgrijze luchten tot het avondrood dat het hemelgewelf kleurt op een zomeravond. Op onderstaande foto is te zien dat het werk hangt in de lounge van Hotel W in het gouden ochtendlicht, op de achtergrond prijkt de skyline van Amsterdam. Willekeur lijkt hier samen te komen. Misschien heeft het zo moeten zijn?”

De bubbel van…

“Naast vrij werk ga ik ook graag artistieke opdrachten aan. In mijn customized werk voor de meest fraaie interieurs kies ik ervoor om een samenwerking aan te gaan met de speciale wensen van de klant. Het kan een luxurious kunstwerk zijn, zoals in dit kleurrijke tweeluik of juist een meer ingetogen werk dat de ruimte en haar inrichting compleet maakt. Als autonoom kunstenaar vind ik deze binding en de daarmee gepaard gaande uitdaging spannend en drijft het me tot het ontdekken van nieuwe combinaties en composities.”“Het inpassen van persoonlijke ervaringen, motto’s of drijfveren van de client, spelen naast esthetiek, een grote rol. Als ware het een grote puzzel probeer ik vorm en functie in een abstracte mal te gieten met knipogen naar de realiteit. Bovenstaand custom artwork was één van de eerste die ik maakte. Daarmee heeft het een speciaal plekje in mijn oeuvre. In dit werk bewierook ik overigens de bubbel van liefde en geborgenheid in de thuissituatie van een jong gezin, tegenover de drukte en de onzekerheden van de buitenwereld.”

Een primeur vol energie voor MASTERS EXPO.

“Mijn derde werk vertoont duidelijk de huidige ontwikkeling in mijn werk. Van een abstracte stijl waarin uitsluitend geometrische vormen en lijnen de compositie bepaalden, kom ik nu tot een vormentaal waarin ik geometrie meng met organische vormen. Als het ware raakt mijn werk nu organized, juist nu ik minder strakke vormen gebruik. In deze manier van werken vind ik een balans die heel natuurlijk is: het organische en het gecultiveerde karakter van onze omgeving komen hier beiden in terug. Het gebruik van aardse tinten en juist minder van felle kleuren, draagt bij aan het organische karakter van mijn meest recente schilderijen. Dit is voor het eerst dat een werk uit mijn nieuwe werkrichting getoond wordt, dus een unicum speciaal voor MASTERS! Met nieuwe energie en vol ideeën werk ik toe naar een nieuwe solo-expositie waarin de mix tussen vormen centraal zal komen te staan.”

Don Drawings| www.dondrawings.com | alewijn@dondrawings.com