Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

DICK MULDERS, EIGENAAR DMD AMSTERDAM

Met zijn eigen interior business DMD Amsterdam creëert Dick Mulders interieurs waarbij lef, gewaagdheid en uit de comfortzone stappen van groot belang zijn. De interieurontwerper geeft elk van zijn projecten een metropolische touch, maar startte zijn carrière niet binnen deze branche. Van de diplomatieke dienst, naar de digitale wereld, met als eindstation zijn plek van bestemming en passie: het ontwerpen van interieur. En nu ook officieel één van de 300 MASTER COMPANIES. Wie hielp Dick bij zijn carrièrereis?Tekst: Mical Joseph
Beeld: DMD Amsterdam

Wat was jouw allereerste baan?

“Ik studeerde Internationaal Recht in Maastricht. Mijn stage liep ik bij de Nederlandse ambassade in Londen, want na mijn studie wilde ik graag de diplomatieke dienst in en ambassadeur worden. Tijdens mijn stage kwam ik er al snel achter dat die wereld toch niet zo dynamisch en creatief was. In 2000 besloot ik na mijn studie bij KPN Mobile in business development aan de slag te gaan. De digitale wereld kwam net van de grond en er was enorm veel ruimte voor ondernemerschap, nieuwe dingen ontwikkelen en oplossingen bedenken. De banen die na mijn KPN-tijd volgde waren ook veelal in de digital media en ik werkte zelfs ook een tijdje als TV producent.”

Hoe ben je in je huidige werk terecht gekomen?

“In 2010 verhuisde ik samen met mijn partner naar Shanghai. Voor mij was die periode een groot moment voor change. Ik wilde mijn hart volgen en eindelijk écht doen wat ik ambieerde: interieurontwerper worden. In Shanghai en Sydney rondde ik daarom de studie Interior Architecture & Design af. Na mijn studie werkte ik in Beijing en Hongkong via het gerenommeerde architectenbureau OMA. Ik kwam binnen als business builder en transformeerde naar ontwerper. Mijn doel was om een eigen  business op te bouwen in het vakgebied waar ik een enorme passie voor heb.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Om eerlijk te zijn denk ik niet dat ik één kruiwagen heb gehad, maar dat veel mensen mij een ‘stukje’ gaven dat mij weer als ontwerper vormde. Ook zijn mijn gemaakte reizen en ervaringen in (wereld)steden en de natuur grote kruiwagens voor mij geweest. Al deze factoren hebben mijn esthetische bagage gecreëerd. Daarnaast zijn de klanten die mij vertrouwen om samen iets heel persoonlijks in hun eigen omgeving te creëren ook een belangrijke factor.

Wat is jouw signatuur?

“Een signatuur is best eenzijdig. Wanneer ik alleen maar vierkante moderne witte bungalows ontwerp, kan ik voor een klant geen rode bungalow ontwerpen. Ik ontwerp voor én met de klant, maar dat wil niet zeggen dat ik geen eigen ideeën en identiteit heb. Die identiteit zie je terug in mijn ontwerpen. Tijdens “Three Days of Design” in Kopenhagen was ik bij een vraag-antwoord gesprek van Bjarke Ingles, een wereldberoemde architect van BIG. Hij kreeg eenzelfde vraag. Hij antwoordde op de vraag dat elke ontwerp anders was, maar dat je in ieder ontwerp de identiteit van BIG terugziet. Als ik het moet onderscheiden stralen al mijn ontwerpen een zekere luxe en comfort uit: het is niet minimalistisch, maar eerder genereus. Ze borduren voort op de klassieke patronen: mooi gelegde vloeren, rijk behang, chinoiserie, warme kleuren, en tegelijkertijd worden ze geïnjecteerd met innovatie: moderne armaturen, opnieuw uitgevonden klassiekers en technische geavanceerde materialen.”

Wat is de allergrootste passie in je vak?

“Mijn grote passie is het creëren van een nieuwe omgeving (samen met de bewoners) die aansluit op de wensen van de klanten. Ik pas het liefst bijzondere en nieuwe materialen, kleuren en texturen toe waarbij ik er extra op let op de wensen van de klanten. Het terug laten komen van gewaagdheid, lef en uit de comfortzone stappen, vind ik extreem belangrijk. Wanneer de bewoners hier blij van worden én het natuurlijk bij hen past, geef ik mijn eigen signatuur aan het huis. Want wat is er leuker dan te beginnen bij een idee from scratch en na een tijd door het ontstane project te lopen?”

Voor wie zou je nog willen ontwerpen?

“Het maakt voor mij niet zoveel uit voor wie, maar ik zou enorm graag werken aan een huis, hotel of vakantieverblijf op de Afrikaanse Savanna, de Aziatische tropen of in de Alpen. Dit lijkt mij geweldig, omdat de ontwerpen in deze omgevingen zich aan de natuur moeten aanpassen en de uitdaging dus extra groot is. Een unicum dat tóch bij de cultuur en locatie hoort!”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Dat was toch wel het moment waarbij ik het roer omgooide in mijn carrière. Ik volgde mijn hart en besloot dus interieurontwerper te worden. Als je echt iets wilt en er écht voor gaat, dan volgt succes.”

Welk advies zou je je 18-jarige zelf geven?

“Als ik terug kijk zou ik zelf eerder tot bepaalde keuzes komen en sneller knopen doorhakken.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik heb een startende onderneming, maar ik vind dat ik al genoeg ervaring en verantwoordelijkheid heb om nieuw talent op te leiden. Zeer regelmatig neem ik daarom stagiaires aan van het Jan des Bouvrie college of andere scholen in de buurt van Amsterdam. Ik probeer deze talenten de echte werkervaring mee te geven. Dit omdat ik weet dat het moeilijk is om toegang te krijgen tot kansen in de branche en zo ben ik een bescheiden kleinschalige kruiwagen voor jong talent.”