Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

DEBORA HUISMAN-LEESER, CHOICES BY DL

Ontwerpster Debora Huisman-Leeser runt sinds 10 jaar de succesvolle juwelenlijn Choices by DL. Dit is niet het eindstation voor de carrièrevrouw. Debora heeft namelijk nog een droom te vervullen op Fifth Avenue in New York City. Voor haar is the sky the limit. Maar wie hielp de GASSAN-telg bij haar weg naar succes?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Choices by DL

Wat was jouw allereerste baan?

“Mijn allereerste bijbaan was in de kledingzaak bij mijn opa Rolf Leeser. Dé modekoning van Nederland. Rolf bouwde vijf chique modezaken op en ik werkte op donderdagavond en zaterdag in de zaak Leeser in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. We verkochten alle mooie merken: van Dolce & Gabbana tot Valentino. Mijn plan was om de modezaak van mijn opa over te nemen, daarom begon ik met mijn studie aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en stopte ik met mijn studie Rechten aan de Universiteit van Amsterdam.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Wat ik vroeger anders had moeten doen was mijn studie Rechten afmaken. Ik vind namelijk dat een studie een ander denkniveau oplevert dan geen studie volgen. Door te studeren krijg je namelijk bepaalde kennis die je mist als je niet studeert. Ook vind ik het verschil tussen een HBO en universitaire studie extreem groot: het taalgebruik is zó anders en het opzetten van documentatie ook. Door mijn eigen gemaakte keuze ondervond ik dit verschil zelf.“

Hoe ben je in je huidige werk terecht gekomen?

GASSAN is een echt familiebedrijf. Tien jaar geleden begon ik met mijn eigen unieke juwelenlijn Choices by DL. Deze lijn bedacht ik voor mijn afstudeerproject aan het AMFI. Het werden juwelen die bestonden uit verwisselbare onderdelen: een basisjuweel, een frame en een kleursteen, die los van elkaar verwisselbaar waren.” 

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Onder leiding van personal coach Jeannette Heessels en samen met de goudsmeden van GASSAN Diamonds heb ik het wereldwijde gepatenteerde systeem bedacht en kwam ik tot Choices by DL. Ik heb de lijn zelf bedacht en ontwikkeld, maar Jeannette heeft mij bijgestaan met het ontwikkelen van het beste systeem. Zij was mijn mentor toentertijd.

Mijn grote inspiratiebron is koningin Máxima en mijn idool is mijn vader, Benno Leeser. Hij heeft mij altijd goed geholpen en is mijn steun en toeverlaat. Zijn positivisme is aanstekelijk en het glas is altijd half vol in plaats van half leeg. Hij loopt nu as we speak door de wandelgangen te zingen. Als je goed luistert hoor jij het ook door de telefoon. Zo gaat het hier elke dag: de vrolijkheid zelve.”

Lees ook: ‘De Kruiwagen Van…’ Benno Leeser

Wat is je grootste leermoment geweest in je carrière?

“Geduld opbrengen. Ik ben er nog steeds niet de beste in, maar ik leer wel meer geduld te hebben in situaties. Als ik een idee bedenk voor mijn merk wil ik eigenlijk dat het morgen al klaar is: dat kan natuurlijk niet. Door mijn enthousiasme wil ik zoveel! Ik geloof dat een aard van het beestje niet verandert kan worden, maar jezelf bepaalde dingen aanleren is niet onmogelijk. Ik ben een stuk geduldiger dan dat ik in het verleden was.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Het creëren van nieuwe producten is mijn grootste passie. Ik hoop nog een store te openen op Fifth Avenue in New York. Dat is nu nog slechts een droom, maar wie weet wat er in de toekomst gebeurt. Choices by DL is in Nederland een bekend merk en men wil graag bij de community horen, maar ik wil het merk ook naar andere landen uitbreiden. Naast mijn passie voor Choices by DL heb ik ook nog de ambitie om een grote wereldreis met mijn gezin te maken.”