Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“De digitale en fysieke wereld breng ik samen”

Hij leeft als een hoofdrolspeler in een opwindende videogame: scheurend en shootend speelt Jordi van den Bussche (Amsterdam, 1995) zich naar succes. En niet alleen in de digitale wereld, ook in de fysieke wereld is het game on: daar ontpopt hij zich van YouTuber/influencer tot invloedrijk ondernemer. “Hiervoor ben ik hier. Prachtig om mensen te kunnen inspireren, een platform te geven waar ze kunnen groeien.”
Rahi Rezvani | Visagie: Chantal van ’t Hoff

Wat voor jeugd heb je gehad?

“Mijn ouders gingen scheiden toen ik twee was. Ik woonde vooral bij mijn moeder, alleen dinsdags en om het weekend was ik bij mijn vader. Mijn hele leven heb ik in Amsterdam-Oost gewoond, op het KNSM-eiland en het Borneo-eiland. Mijn moeder woont daar nog steeds, mijn vader is inmiddels overleden. Ik had een speelvolle jeugd en was van jongs af al aan het gamen. Toen ik vier was begon ik met Pokemon, op de GameBoy Color. Bij de naschoolse opvang speelde ik op de Nintendo 64, thuis deed ik schaakspelletjes en van alles en nog wat op de computer.”

En jouw moeder vond dat okay?

“Ze wilde ook dat ik zo nu en dan buiten speelde. Maar zo lang ik goede cijfers op school haalde, vond ze het allemaal wel prima.”

Wat bracht jou op het idee om in 2008 een Engelstalig YouTube-kanaal te beginnen waarbij jij een videospel speelt en daarop commentaar levert?

“Ik had een YouTube-account aangemaakt omdat ik filmpjes wilde zien waar je nu eenmaal een account voor nodig had. Als gebruikersnaam vulde ik Kwebbelkop in, de naam van een knuffel uit mijn jeugd. Dat was een combinatie van Kabouter Kwebbel, een van de vaste rollen in de televisieserie en films van Kabouter Plop, en de username van mijn zus: Okikop. Toen ik heel veel filmpjes had gekeken, dacht ik: ik ga er ook eens eentje maken. Dat ik alles in het Engels deed, komt omdat ik door het gamen heel veel internationale vrienden had. Nóg twee pluspunten van gamen: goed voor je talen en je maakt veel vrienden. Die filmpjes maakte ik in eerste instantie ook voor mijn vrienden: kijk wat ik gemaakt heb!”

Hoe maakte je de content zo aantrekkelijk dat mensen een abonnement namen?

“Goeie ideeën, dat is mijn kracht. Iedereen kan een game spelen, dat is niet spannend. Het gaat erom wat je doet in een game. Bijvoorbeeld gamen met een blinddoek voor. Of heel veel levels achter elkaar spelen en daarvan alleen in het kort de leukste momenten laten zien. Waar ik heel groot mee ben geworden zijn races met vrienden waarin we de gekste uitdagingen opzochten, zoals rijden over een heel dun koord of mega ramps: kneiterhard omlaag racen en jezelf de lucht in lanceren. Dus binnen een game bedacht ik mijn eigen game, mijn eigen uitdaging.”

Jij speelde destijds vooral Grand Theft Auto, Minecraft en Fortnite. Was dat uit slimmigheid omdat die games de grootste markt vormden of had je daar gewoon het meest plezier in?

“Combinatie van. Waar kunnen we de meeste mensen mee vermaken en wat vinden we zelf leuk? Als je iets doet wat je niet leuk vindt, merken mensen dat meteen.”

Vanaf 2012 legde je de focus op dagelijkse opnames van videospellen. Was dat het begin van een businessmodel?

“Ik had een ingeving: ik ga YouTuber worden! Geen idee hoe ik dat ging doen. Maar als ik elke dag een filmpje zou maken, moest het wel goed komen. Elke dag oefenen, oefenen, oefenen. Elke dag in ieder geval één ding in het filmpje beter maken dan in het vorige. Dan kon het niet fout gaan.”

Waar bestaat het verdienmodel van een eigen YouTube-kanaal verder uit?

“Ten eerste inkomsten uit advertenties die vlak voor of tijdens je video’s worden afgespeeld. Daar krijg je een fractie van een cent voor. Ten tweede abonnementsgelden. Ten derde de verkoop van merchandise – T-shirts, foto’s, noem maar op. Ten vierde de samenwerking met merken. Maar te allen tijde komt content op één. De kijkers moeten vermaakt worden, dat is van essentieel belang bij een samenwerking. Anders zeg ik nee.”

Jij kunt je laten kleden, laten rijden… Waar liggen voor jou de grenzen om een samenwerking aan te gaan?

“Ik heb nog nooit achttien-plus items gepromoot zoals drank, gokken en seksspeeltjes. En voor het geld doe ik het niet. Ik kijk puur naar: wat past bij mij, waar sta ik achter en wat helpt mij om mijn werk nog beter te doen. Zoals goeie hardware om video’s te maken, games, sportswear… Ik heb ook veel aanbod gekregen van horloge- en automerken, maar nog geen match gevonden. Ooit heb ik een portemonnee gepromoot. Ik vond het een tof ding: metaal, stoer. Dat ging als een gek, de fans vonden het helemaal prima, ineens werden heel veel van die portemonnees verkocht. Iedereen blij. Waar ik ook blij van word: wanneer ik als spreker word uitgenodigd. Ik ben echt een leraar geworden binnen het YouTube-vak.”

Ben je nog geen samenwerking aangegaan met een automerk?

“Ik heb pas twee jaar geleden mijn rijbewijs gehaald. Mijn allereerste auto, een Fiat Abarth 595, kocht ik om te leren rijden, om kilometers te maken. Daarnaast wilde ik een brulmobiel om dat ook eens te maken. Dat werd een Mercedes G 63 AMG, echt een supertoffe auto. Omdat ik in mijn videogames altijd met een oranje auto speel, liet ik hem in die kleur wrappen. Daar heb ik onwijs van genoten. Maar hij past niet echt bij mij, vooral wat kosten, vervuiling en tekort aan snufjes aangaat. Daarom heb ik beide auto’s onlangs verkocht en ingeruild voor een Audi e-tron Sportback. Die past veel beter bij mij: elektrisch, heel veel snufjes en lekker op de centen letten.”

Jij mag dan een stadse jongen zijn, jouw business gaat de hele wereld over. Zo heb jij inmiddels voet aan de grond weten te krijgen in Amerika en video’s opgenomen met YouTube-grootheden als Pewdiepie en MrBeast en sterren als Kevin Hart en Zac Efron. Hoe is het om met zulke grootheden samen te werken?

“Het is gek om je helden te ontmoeten, een biertje met ze te doen en plannen te maken voor een samenwerking. Van Kevin Hart ben ik een giga fan geweest. Het grappige is dat MrBeast mij vroeger als held had – hij keek al mijn video’s. We hebben zelfs samen een poosje een onderneming gehad. Dat zijn we gestaakt omdat we het allebei te druk hadden.”

Ben je als YouTuber misschien toch een beetje een eenling: je eigen kanaal, je eigen content, je eigen ding?

“Nee hoor. Juist omdat ik altijd een teamspeler ben geweest en open heb gestaan om gekke dingen te doen met andere mensen, heb ik het zo ver weten te schoppen. Ik heb heel veel geleerd van een MrBeast en Jelle. Eigenlijk speel je allemaal hetzelfde spelletje, maar iedereen doet dat op zijn eigen manier. Zo steekt MrBeast elke dollar die hij verdient in zijn bedrijf. Hij is voor mij een mooie inspiratiebron geweest om heel agressief te herinvesteren in mijn bedrijf.”

In de wereld van YouTube draait het om getallen. Jij hebt inmiddels een kleine 15 miljoen abonnees. MrBeast heeft er zo’n 100 miljoen. Wat doet hij anders?

“Hij is de koning van virale content. Als geen ander kan hij een heel viraal product maken. Dagelijks analyseren wij met ons bedrijf de uitschieters en kijken we of we dat ook zelf kunnen toepassen. Uiteindelijk willen wij ook richting die 100 miljoen abonnees. Dat is wel een uitdaging. Daarvoor moeten we consistent video’s produceren die ontploffen en gedeeld worden. En we moeten blijven innoveren. Als je één keer een trucje doet, zegt iedereen ‘wauw!’ Doe je het nog een keer, dan zegt iedereen ‘heb ik al gezien’. En daar heb je echt een team voor nodig. Dat is voor mij de grootste les in mijn hele carrière geweest: dat ik het niet meteen vanaf het begin als een bedrijf heb aangepakt. Daar ben ik pas sinds een paar jaar mee bezig. Eerst deed ik heel veel zelf. Iedereen die aan het ontploffen is raad ik aan om een team te bouwen, zo snel mogelijk.”

Jij bent van YouTuber/influencer uitgegroeid tot ondernemer en CEO. Hoe bevalt die rol je?

“Heerlijk! Die functie is mij op het lijf geschreven, hiervoor ben ik hier. Prachtig om mensen te kunnen inspireren, een platform te geven waar ze kunnen groeien, kans op een carrière te bieden.”

Door jouw passie voor gamen heb je ook interesse ontwikkeld voor de digitale wereld en alle technische ontwikkelingen daarbinnen, zoals crypto currency. Vertel.

“Toen ik er in 2013 mee in aanraking kwam, heb ik mijn eerste muntje gekocht, de dogecoin. Vervolgens heb ik me drie jaar verdiept in crypto currency. Ik ging me oriënteren in de Space, researchen, proberen het te begrijpen, kijken waar dit mogelijk naartoe kan gaan. Ik had het kapitaal en wilde eigenlijk tien keer zoveel in crypto investeren als ik heb gedaan. Mijn financieel adviseur destijds raadde me dat af. ‘Crypto is een bubbel’, wist hij. Ik ben nog altijd redelijk groot ingestapt in ethereum en bitcoin, maar in plaats van alleen crypto heb ik ook vastgoed gekocht, waaronder mijn penthouse. Had ik naar mijn eigen stemmetje geluisterd, dan had ik het hele gebouw kunnen kopen! Dat is een mooie levensles geweest. Ik heb lang gedacht dat oudere mensen het beter weten, maar dat is niet altijd zo. Je kunt beter je eigen keuzes maken en je eigen verantwoordelijkheid dragen.”

Als jij jouw vriendin Sophie Duijn ooit ten huwelijk gaat vragen, doe je dat dan in de fysieke of de digitale wereld?

“Ga ik niet doen. Trouwen vind ik ouderwets, dat past niet bij me. Liefde moet je voelen en laten zien. Niet dat gedoe met een huwelijksakte en melding bij de gemeente. Ze mag een ring hebben, ze mag het feest hebben, maar ik ga niet op papier zetten dat we getrouwd zetten.”

Misschien moet je een NFT om haar vinger schuiven…

“Dan vermoordt ze me.”

MASTERS MAGAZINE

Het hele interview met Jordi van den Bussche lezen? Het winternummer van MASTERS is tot stand gekomen in samenwerking met Jordi van den Bussche. Velen zullen hem kennen als YouTuber Kwebbelkop, toch timmert hij al een tijd hard aan de weg als entrepreneur, zoals hij uit de doeken doet in het Groot Interview. Nieuw is dat zijn bedrijf JVDB Studios aanbiedt om de social media marketing en short format content marketing voor andere bedrijven te doen. “Ze kunnen het ook zelf gaan uitvogelen, maar we cracked the code.” Jordi geeft een podium aan like-minded ondernemers als Jay-Jay Boske, Demy de Zeeuw, Chahid Charrak en Marcella de Bie, en gaat in op de ontwikkelingen rond games, crypto en NFT: “Zoals bitcoin het financiële systeem op zijn kop zette, zal dat met gaming ook zo gebeuren.” In dit extra dikke winternummer bovendien aandacht voor het eerste eigen schip van Lengers, een interview met Corendon-topman Atilay Uslu, specials over de nieuwe BMW 7 Serie en Samsung foldables, en – exclusief voor MASTERS! – een interview met Max Verstappen.

MASTERS #52 met gastredacteur Jordi van den Bussche