Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CORINE VAN VOORBERGEN, KUNSTENARES

Kunstenares Corine van Voorbergen legt de focus op het idee van eeuwige beweging door haar minimalistische ronde kunstvormen. Haar werken – die door haar kleurgebruik, diepte en textuur een bepaald gevoel opwekken – worden geconstrueerd met lagen van verschillende materialen waaronder acrylverf en epoxy.Tekst: Larissa Schaule Jullens
Beeld: Prisma Compositional

Connected By A Kiss

“Een kus is een fragiel en krachtig iets en heeft vele betekenissen en redenen. Ik zie het als een manier waarop connectie gezocht wordt, een erkenning van de ander. Met dit object zoek ik de vertegenwoordiging op van deze subtiele actie die een tegenstrijdig en krachtig effect heeft. Ik heb in dit werk gekozen voor verschillende, zachte en volle kleuren bruin die mij doen denken aan de verschillende koffiesoorten. Herkenbaar in al mijn werken zijn de ronde vormen. Dit stuk is een van de eerste werken waar ik mijzelf meer richting het sculptuur werk begeef, waarbij mijn voorkeur voor rond en materiaalgebruik van messing een duidelijke connectie creëert met mijn andere objecten. Messing is een uiterst interessant materiaal voor mij. Het oxideert en verandert van kleur naarmate de tijd verstrijkt. De messing die ik gebruik is met de hand bewerkt en heeft onvolkomenheden, net zoals het leven.”

Oxy

Captured movement collectie
“Chemische processen hebben mij altijd gefascineerd. In dit werk heb ik met behulp van het beïnvloeden van de luchtvochtigheid, temperatuur en gebruik van verschillende metaalpigmenten kleuren gecreëerd. De zichtbare verschillende kleuren zijn verscheidene stadia van oxidatie. Door het gebruik van deze techniek zoek ik een speelveld op welke zich bevindt tussen manipulatie en toeval. De uitkomst is voor mij een verrassing buiten de factoren die ik bepaal. Elk stuk gemaakt met deze techniek is uniek op alle vlakken. Een vastgelegde beweging. Uiteindelijk voorzie ik mijn werken van een glimmende en weerspiegelende laag epoxy hars die voor mij enerzijds een vertegenwoordiging is van de interpretatie van de kijker en zijn/haar omgeving en anderzijds volume en diepte geeft aan de kleuren.”

Two Kinds of People

Monochrome collectie
“In de monochrome collectie werk ik vanuit een concept die ik uit kan voeren in verschillende maten. Om exclusiviteit te behouden maak ik er maar één per maat. Deze collectie is herkenbaar aan het veelal gebruik van één kleur en de gradaties daarvan. In het stuk Two Kinds of People heb ik een visuele vertaling gemaakt van de gedachte dat er twee soorten mensen zijn: de mensen die de dag of nacht zien komen. Ik wil de kijker uitnodigen om zich af te vragen welke beweging zij zien. Zoals mijn meeste werken wordt deze omringd door een messing ring. Ik laat deze ringen maken in Marrakesh waar ze bekend staan om uitmuntende ambacht in het bewerken van dit materiaal. Het gebruik van deze randen symboliseren voor mij het podium voor mijn objecten: een goudkleurige omarming van kleur en structuur.”
Neem hier een kijkje op de website van Corine van Voorbergen.