Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CLUBLIEFDE VAN DE BV NEDERLAND: PIETER VAN DER LEEGTE

Pieter van der Leegte is directeur van de VDL Groep, die 107 bedrijven in 20 landen heeft. Het in 1953 opgerichte familieconcern heeft zo’n 15.000 werknemers en een omzet van 6 miljard euro. De volbloed supporter van FC Eindhoven is bij de club lid van de raad van commissarissen.
Karoly Effenberger

Tekst: Jaap de Groot 
Beeld: Karoly Effenberger

Wat betekent het shirt van FC Eindhoven voor u?

Pieter van der Leegte: “Als ik het shirt zie dan denk ik aan geschiedenis, dé club van de stad en cult. Het doet me ook denken aan mijn opa, die een fervent supporter was en naar wie ik ben vernoemd. Het shirt hangt in mijn kantoor en op nog wat plekken.”

Hoe bent u bij de club betrokken geraakt?

“Eind 2007 ben ik gevraagd om iets te gaan doen en vol goede moed ben ik in de club van mijn opa gestapt. Al snel viel het ene lijk na het andere uit de kast, met als klap op de vuurpijl een naheffing van 350.000 euro door de belasting. Zat ik bij een organisatie waar de salarissen niet meer betaald konden worden! Tegenover een budget van 1,4 miljoen euro, stond een schuld van 1,6 miljoen. En het hield maar niet op. Ik weet nog dat in 2009 de toenmalige KNVB-directeur Henk Kesler op bezoek kwam en probeerde om FC Eindhoven met betaald voetbal te laten stoppen. Dat was vier maanden voor het honderdjarig bestaan op 16 november. Uiteindelijk hebben we een regeling met alle schuldeisers kunnen sluiten, waren we weer gezond en worden sinds 2009 zwarte cijfers geschreven. Wat niet gemakkelijk is, want zodra je als kleine club succes hebt, wordt je organisatie weggekocht.”

Heeft u het shirt ooit aangehad?

Pieter van der Leegte: “Ik ben bij FC Eindhoven nooit spelend lid op het veld geweest, wel in het amateurvoetbal en in de zaal bij CF Eindhoven. Daarna hebben we deze club in de betaaldvoetbalorganisatie kunnen integreren en werd het FC Eindhoven Futsal. We zijn nu vijf keer landskampioen geweest en daarmee de meest succesvolle futsalclub van Nederland op dit moment. Moesten we in de Champions League voor 8.000 man in uitverkochte hallen spelen tegen Dinamo Moskou en FC Barcelona. Zat ik met die bestuurders aan het diner en werd me gevraagd wat ons budget was. Ze dachten dat ik ze in de maling nam toen ik zei dat we het met 250.000 euro moesten doen. Hun budgetten bleken 6 en 10 miljoen euro te zijn. FC Eindhoven is de eerste profclub in Nederland waar het veldvoetbal en futsal onder één dak zijn komen te zitten. In onze opleiding is het zelfs samengevloeid; de jeugd speelt op zaterdag op het veld en zondag in de zaal. Ook trainen ze drie keer per week op het veld en eenmaal in de zaal. Ze leren zo nog beter met een hogere handelingssnelheid in de kleine ruimte te voetballen. Het maakt van de talenten completere voetballers.”

Nog toekomstdromen met de club?

“Het is mijn droom om met FC Eindhoven ooit weer in de eredivisie te spelen. Dan zouden we bewezen hebben met weinig middelen, maar op basis van visie, toch top te kunnen presteren. Tot die tijd doen we het met de El Classico van de Keuken Kampioen Divisie. Wat dat is? De botsing tussen de twee ultieme cultclubs FC Eindhoven en Telstar. Die spelen het langst in de Eerste divisie en hoe je het ook bekijkt, ook dat is een prestatie.”

Het meest dierbare moment met FC Eindhoven?

“Dat is toch het moment dat, vlak voor het honderdjarig bestaan in 2009, het faillissement definitief werd afgewend. Verder de kampioenschappen en Champions League-trips in het futsalteam en de integratie van zowel het veld- als zaalvoetbal in onze opleiding. Maar als ik eerlijk ben, dan moet mijn meest dierbare moment nog komen: promotie naar de eredivisie.”Foto: Karoly Effenberger

MASTERS #45

MASTERS #45