Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CARLO ABDUL, MEDE-EIGENAAR ENZO ARCHITECTEN

Mede-eigenaar en architect Carlo Abdul runt samen met zijn compagnon Jasper van Rijn ENZO architectuur & interieur. Het architectenbureau heeft een breed scala aan portefeuilles. Zij ontwikkelen woningen, stedenbouwkundige plannen, verbouwen en inbouwen volledige particuliere high-end appartementen en villa’s, maar ontwerpen ook sociale huurwoningen. Daarnaast hebben Carlo en Jasper sinds kort hun nieuwe meubelcollectie ZOEN by ENZO. Wie creëerde Carlo’s carrière?

Tekst: Mical Joseph
Beeld: ENZO Architecten

Wat hield jou bezig op jonge leeftijd?

“Ik ben geboren in Nederland, maar verhuisde toen ik vijf jaar oud was met mijn ouders naar Bonaire. Mijn ouders komen daar vandaan en konden niet aarden in Nederland. In mijn jeugd was ik altijd buiten. We leefden eigenlijk ‘buiten’: we bouwden hutten, zwommen vaak en speelden tot laat op zomerse avonden. We genoten van de natuur.

Naast het buiten zijn was ik altijd aan het tekenen en kwam ik er op ongeveer 12-jarige leeftijd achter dat ik later architect wilde worden. Mijn ouders lieten een huisje in de tuin bouwen door een architect. Bij de oplevering had ik een sterke mening over het eindproduct: ik zag mogelijkheden die anderen niet zagen. Wat anderen ook niet zagen, was dat ik de architectuur in zou gaan. Ik kreeg vaak te horen: ‘jij doet mavo, het lukt jou nooit om een gevestigde architect te worden’.

Op 17-jarige leeftijd verhuisde ik terug naar Nederland waar ik MBO Bouwkunde ging doen, vervolgens de HTS en daarna de Technische Universiteit Delft. Op de HTS leerde ik mijn huidige compagnon Jasper van Rijn kennen, we kozen dezelfde afstudeerrichting: Architectuur. Jaspers vader had een klein architectuurbureau en na de HTS werkte ik samen met Jasper bij het kantoor. Daar leerde ik dus al een aantal kneepjes van het vak.

Even on a side note: mis je het buitenleven zoals je dat had op Bonaire?

“Ja, dat mis ik zeker. Ik ga een keer in de twee jaar met mijn kinderen naar Bonaire om te laten zien waar ik als jong jochie woonde. Telkens als ik terugkom zie ik hoe mooi en bijzonder het eiland is. Het is totaal anders dan Nederland, hier leven we om te werken. Op Bonaire is het andersom: daar werk je om te leven, maar dan in een rustiger tempo. De bewoners leven veel meer in het hier en nu! Dat gezegd te hebben, hou ik van het ‘Europese systeem’ en van Nederland.”

Carlo Abdul met zijn compagnon Jasper van Rijn

Maar hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Zoals ik aangaf werkte ik samen met Jasper bij zijn vader. In 2000 kocht zijn vader een voormalige graansilo en kregen we de vraag van hem of we deze wilden ontwerpen. Uiteraard zeiden we ‘ja’ op dit verzoek! Jasper en ik deden alles van A tot Z zelf: van vergunningen aanvragen bij de gemeente en bestemmingsprocedures nalopen tot het contact met de aannemer en begrotingen maken. Drie jaar later begon de bouw én ons afstuderen.

Na de bouw besloten we samen met Jaspers vader dat wij als duo samen introkken in het bedrijf. In 2008 ontstond ENZO architectuur & interieur, ons eigen architectenbureau. We veranderen de naam (voorheen Van Rijn Architecten), de look and feel en gaven onze eigen draai aan alles.

We groeiden en groeiden, zelfs in de crisis in 2008 bleven de opdrachten binnenstromen. Het bureau begon met zeven werknemers, welke ik liever collega’s noem trouwens, en nu bestaat het team uit zeventien collega’s. Ook hebben we ZOEN by ENZO opgezet: onze eigen meubelcollectie.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Jaspers vader was een mentor voor mij tijdens de beginjaren. Hij leerde mij het reilen en zeilen binnen het bureau. Jasper is het zakelijke genie en ik ben het creatieve brein. Hij weet wat ik kan en andersom geldt dat ook, we vullen elkaar dus goed aan. Eigenlijk is het hele team een kruiwagen voor elkaar waarbij we de lat steeds hoger leggen en authenticiteit en kwaliteit hoog in het vaandel staan.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Het ontwerpen is mijn grote passie, waarbij ik een mening heb over interieur, meubels en kunst (ik maak namelijk ook af en toe wat kunst). Onze meubelcollectie is bijvoorbeeld begonnen uit een passie en het missen van bepaalde designs in de branche.

Bij het verbouwen van een woning in Amstelveen was ik op zoek naar een dressoir, maar ik kon nergens het design vinden wat ik in mijn hoofd had. Uit dat gegeven produceerden we ons eigen dressoir. Na een aantal meubels te hebben vervaardigd zetten we dus de ZOEN by ENZO collectie op. Een authentieke lijn waarbij je de passie écht terugziet.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Het gevoel van samen dingen doen en ondernemen hebben Jasper en ik zelf moeten ondervinden, dus dit was één en al leermoment. We hebben geen cursus of iets dergelijks gehad, we gingen er gewoon voor. Zo voeren we ook nog samen de functioneringsgesprekken met onze collega’s. We willen er geen manager tussen hebben, dat werkt gewoon niet, naar onze mening. We hebben dus eigenlijk niet het ‘baas’ principe. Ik wil dat niemand in het bedrijf mij zijn of haar ‘baas’ noemt. Ik ben gewoon een collega.”

Wat leer je tijdens de huidige coronaperiode?

“Waarom zijn we zo aan het stressen om van alles? Alles moet altijd snel af en voor de deadline klaar zijn. Door de huidige periode vraag ik mij af waarom we het elkaar zo moeilijk maken en gaf afgelopen jaar mij veel momenten van bezinning.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Ga altijd voor je dromen en ambities en als iemand zegt dat je het niet kan, werk dan dubbel zo hard én geloof in jezelf.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik probeer voor mijn kinderen, vrienden, collega’s en stagiaires een mentor te zijn, maar andersom geldt dat ook. We leren elke dag van elkaar.”