Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

BOUCHRA FILALI, NATURALIS

Ze was erbij toen de beenderen van T. rex Trix in Montana werden opgegraven en organiseerde een crowdfundingcampagne om de dinosauriër van Noord-Amerika naar Nederland te halen. En met succes, want het 66 miljoen jaar oude skelet staat momenteel tentoongesteld in het museum van Naturalis in Leiden. Bouchra Filali, Manager Corporate Partnerships bij Naturalis, onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit, vertelt hoe zij vanuit een designstudio in de wereld van wetenschappelijk onderzoek terecht kwam.Tekst: Annelies Keus
Beeld: Naturalis

Hoe ben jij de wetenschap beland?

Ik ben er echt ingerold. Ik ben bij Naturalis bij toeval terecht gekomen op een interim-functie als hoofd van sales en evenementen. Het organiseren gaat me van nature goed af. Vanuit daar ben ik doorgegroeid.

Wie was jouw kruiwagen?

De stap naar het commerciële was een gok. Ik werkte eerst in een designstudio, daarna bij een reclamebureau en later als officemanager bij een marketingbureau. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Robbert Heemskerk heeft mij toen een kans gegeven met een functie waar ik totaal geen ervaring in had. Hij gaf mij twee keuzes en ik koos bewust voor onbekend terrein. Hij zag blijkbaar iets in mij en dat gaf mij het vertrouwen om de stap te wagen.

www.instagram.com/p/BjrJYfVghLo/?utm_source=ig_embed

Lees ook: Ga mee op expeditie met Naturalis

Wat is het stomste wat je ooit gedaan hebt in je carrière?

Mijn onderbuikgevoel negeren. Gevoel is iets heel abstracts in de zakenwereld, daar wil je het meestal liever niet teveel over hebben. Ik dacht: “Dit moet ik rationeel bekijken”. Later kwam ik erachter dat ik wel degelijk beter naar mijn intuïtie had moeten luisteren.

Zat die nieuwsgierigheid naar natuur en wetenschap er vroeger ook al in?

De nieuwsgierigheid naar nieuwe ontmoetingen, die heb ik van kinds af aan al gehad. Ik kan me ook herinneren dat ik op de middelbare school altijd al heel erg geïnteresseerd was in wat er zich buiten afspeelde. Het belang daarvan en dat je daar als mens een rol in hebt kwam pas toen ik bij Naturalis aan de slag ging.

Voor wie ben jij een kruiwagen?

Ik heb een collega die wel eens om advies vraagt. Het is zo belangrijk dat iemand stappen durft te maken, simpelweg omdat andere in je geloven en je waarderen. Het is nog het meest waardevol wanneer dit in een niet hiërarchische lijn gebeurt. Het draagt bij aan groei van een bedrijf en groei moet van binnenuit komen, niet alleen van bovenaf.