Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Aziz Bekkaoui, modevormgever

Aziz Bekkaoui is een vermaard modevormgever, kunstenaar en gastcurator. Zijn creaties zijn wereldwijd bekend en vinden hun oorsprong in zijn atelier in hartje Amsterdam. Ter ere van de Olympische spelen exposeert Aziz tijdens MASTERS VERNISSAGE één van zijn werken in de kleur groen als symbool van de groene olympische ring. De modevormgever heeft zijn sporen in de creative industry verdiend en gaat met MASTERS in gesprek over zijn kruiwagen.Tekst: Mical Joseph
Beeld: Aziz Bekkaoui

Wat was jouw allereerste baan?

“Ik woonde in Voorburg en had een zomerbaantje als ijsmaker in een Italiaans restaurant in Scheveningen. Daarnaast zat ik op de middelbare school en wilde ik uitvinder worden. Ik was altijd aan het zagen, meubels aan het maken en nieuwe concepten aan het bedenken. Eigenlijk ben ik toch een soort uitvinder geworden, maar dan op een ander gebied. Ik experimenteer, wil altijd vernieuwen en kleur buiten de lijntjes.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Na de middelbare school vertrok ik naar Arnhem en begon mijn grafische en architectonische opleiding aan ArtEZ. Ik vond toentertijd dat de modebladen oppervlakkig waren, de diepte miste voor mij. Het ging vaak over de red carpet en champagne, maar nooit over het persoonlijke. Ik kwam meer in contact met de modeopleiding en switchte naar mode op mijn eigen manier. Het ging er bij mij toen al om hoe financieel belangrijk deze industrie is en hoe belangrijk een eigen identiteit is als ontwerper: een mix van glamour, minimalisme en urban.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Ik liep stage in Milaan en besloot mee te doen met de modewedstrijd van het Festival des Jeunes Stylists in Hyères in Cannes. In de jury zaten onder andere Gaultier, John Galliano en Jill Sander. Deze wedstrijd won ik en viel op bij ontwerper Paco Rabanne. De wedstrijd en Paco Rabanne openden deuren voor mij: ik werd gevraagd door de ontwerper om mijn collectie te tonen in het voorprogramma tijdens Rabannes couture show in Parijs. Dit was natuurlijk geweldig, want de topmodellen Naomi Campbell, Linda Evangalista en Kate Moss liepen deze show.

Paco Rabanne stimuleerde mij om te geloven in wat ik zag en voelde en dit door te zetten. Hij hielp mij in zijn studio, atelier en bedrijf. Door zijn steun ben ik mijn eigen label begonnen. Een echte kruiwagen. De laatste twintig jaar is er nog een kruiwagen bijgekomen: Performance Artist Marina Abramovic. Ze werkte onder andere samen met rapper Jay Z en Lady GaGa. Voor mijn verdere ontwikkeling van mode naar kunst is Marina belangrijk geweest. Zij maakt performances met mensen, zonder kleding en/of objecten.”Aziz Bekkaoui – United Origins Modeshow – fotograaf: Peter Stigter

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Het werken voor mensen én met mensen. Elke dag is anders en ik verdeel mijn creativiteit in verschillende disciplines. Ik houd mij bezig met interieur, kleding, architectuur en performances. Het is belangrijk dat als je iemand wil kleden, je weet hoe diegene beweegt en wat zijn of haar energie is. Het is geen paspop, het is een bewegend mens in een openbare ruimte.“

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Om eerlijk te zijn is iedere collectie die ik maak een leermoment. De grande finale is elke keer weer net alsof ik een eindexamen doe. Ieder seizoen leer ik heel veel en kom ik telkens nieuwe vraagstukken tegen. Door de verandering van tijdsgeest en mensen is een jaar nooit hetzelfde.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Mijn best doen waar regels zijn, zoals bij opleidingen, maar stiekem de ideeën die ik diep van binnen heb, niet laten gaan en meenemen in mijn plannen. Het leven is niet zwart/wit, het is niet het ene of het andere! Gebruik de vrijheid en de mogelijkheden die de industrie biedt.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik ben voor veel kunstenaars, modeontwerpers, modellen en artiesten een kruiwagen geweest. Modellen die bijvoorbeeld niet aan de bak konden komen heb ik gestimuleerd, waarna zij later in Parijs voor Chanel, Yves Saint Laurent en Dior gingen lopen. Modellen die hun eerste show bij mij liepen, liepen na een paar seizoenen shows bij Prada, Gucci en andere grote merken. Als ik geloof in talent, stimuleer ik de persoon in kwestie en geef ik niet zomaar op.”De groene Couture Singlet Dress op MASTERS VERNISSAGE