Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Alsof een wereld voor je openvouwt…

In 2019 lanceerde Samsung de allereerste opvouwbare telefoon. Nu drie jaar later heeft deze revolutionaire ontwikkeling een nieuw hoogtepunt bereikt met de Samsung Galaxy Z Fold4. “Ik vouwde hem voorzichtig open en… was meteen verliefd.”
John van Helvert | Model: Patrick Stoffer

“Zo’n beetje sinds er geen snoer meer aan de telefoon zit, gebruik ik Samsung. De hele Galaxy-familie heb ik in mijn broekzak gehad. Kinderziektes verdwenen, het design werd strakker, het scherm groter, net als de functionaliteit, en de camera’s… Bijna elke keer als ik iemand op mijn mobieltje een foto liet zien, kreeg ik te horen: ‘Wat een goeie kwaliteit!’ De Galaxy werd mijn Hasselblad. Toen ik de kans kreeg om voor onderhavige editie de Galaxy Z Fold4 uit te proberen, ben ik dezelfde dag nog naar het kantoor van Samsung Electronics Benelux gereden om hem op te halen. Eerder had ik hem ‘gevoeld’ in een elektronicawinkel op Schiphol. Daar lag hij aan de ketting. Ik had natuurlijk al wel gehoord van het uitvouwbare model, wist toen nog niet wat ik ervan moest denken, en nu had ik hem dan voor het eerst in mijn handen. Ik vouwde hem voorzichtig open en… was meteen verliefd. Alsof ik landde op een andere planeet en een nieuwe wereld voor me openging. De grootte van het scherm, de helderheid van het beeld. Het feit dat dit kón: een scherm open- en dichtvouwen. Het technisch vernuft: twee keer zoveel inches in een apparaat met zo’n beetje dezelfde omvang als mijn huidige Galaxy S20+.

 

“Die eerste ontmoeting duurde een krap kwartier: ik had een vlucht te halen. Maar nu lag de Galaxy Z Fold4 wijd opengeklapt voor me en had ik alle tijd om hem/haar te leren kennen. En voor te stellen aan vrienden en relaties. Want een van de leuke dingen van Samsungs nieuwe mobiele vlaggenschip is dat die nog relatief onbekend is. Iedereen wil hem vasthouden, besnuffelen, betasten… Een van mijn vrienden wilde er zelfs mee op de foto! Een eyecatcher pur sang. Maar de Galaxy Z Fold4 is méér dan dat. Het is niet alleen een ongekende beauty waarmee je graag gezien wordt, het toestel maakt bovendien je leven nog leuker. Een heel grote pre is dat je meerdere schermen tegelijk kunt openen door apps van de nieuwe taakbalk naar het grote hoofdscherm te slepen. Zo kun je bijvoorbeeld je mailbox, Twitter en Google Foto’s in split-screen laten verschijnen. En een afbeelding uit Google Foto’s verslepen naar Gmail om hem als bijlage te verzenden. Superhandig! Net als de feature die het mogelijk maakt om combinaties van apps in te stellen, zodat je die met één beweging tegelijkertijd kunt openen. Samsung noemt de Galaxy Z Fold4 een ‘multitasking-krachtpatser met ultieme prestaties’ en daar is geen letter van gelogen.

“Ik betrap mezelf erop dat ik de Galaxy Z Fold4 vrijwel altijd in opengevouwen toestand gebruik. Op het coverscherm (6,2 inch) scan ik de meldingen die binnenkomen en reageer ik soms kort in een bericht. Voor bijna alle andere taken prefereer ik het hoofdscherm (7,6 inch), zeker wat betreft het typen met het Samsung Toetsenbord (deze tekst tik ik daar ook op). Is ook logisch, vind ik: waarom klein als het ook groot kan? Wanneer je trouwens de Galaxy Z Fold 4 openklapt, wordt de app die je op het coverscherm gebruikte, automatisch uitvergroot op het hoofdscherm – het apparaat wisselt onmiddellijk van scherm. Een van de eerste apps die ik op het toestel heb geladen, is Netflix. Regelmatig ben ik voor mijn werk onderweg, wacht ik in lounges en vertoef in hotels. Dan is het prettig om je soms te verliezen in een serie. En wauw, wat leent de Galaxy Z Fold4 zich daar waanzinnig voor! De kleuren op het scherm zijn optimaal, de helderheid is hoog… En die vouw in het midden? Eerlijk: je kunt hem zien, je kunt hem voelen, maar hij valt gewoon niet op. Normaal bewaar ik de echt goeie series voor mijn wandvullende beeldscherm thuis, maar al snel begon ik mijn favoriete entertainment ook op het uitgevouwen scherm af te spelen.

 

 

“De combinatie van telefoon en tablet maakt de Galaxy Z Fold4 handzaam. En zeker geschikt voor wie veel bezig is met communicatie en content. Bovendien is het een geweldige camera. Of eigenlijk camera’s, want hij bevat er maar liefst vijf: een hoofdcamera (50 MP), groothoeklens (12 MP), telelens (10 MP) en twee selfiecamera’s. De eerste drie komen rechtstreeks uit de Galaxy S22 en S22+ en leveren, zo weet ik uit ervaring, een onovertroffen kwaliteit: levendige kleuren en rijk aan details. Hoewel toch één zichtbare verbetering heeft plaatsgevonden: de nachtmodus heeft een flinke upgrade gekregen wat ten goede komt aan de belichting van in het donker geschoten beeld. Voor selfies raad ik de 10 MP-camera van het coverscherm aan. De 4 MP-camera onder het hoofdscherm leent zich niet voor inlijstwaardige portretten en gebruik je beter alleen voor videobellen. Wat tot slot opvalt aan deze gigant onder de gadgets: de accuduur. De Galaxy Z Fold4 liep nooit in één dag leeg. En dat terwijl ik hem behoorlijk heb belast, onder meer door spellen te spelen, films te kijken, socialmediakanalen af te turen en podcasts en muziek te beluisteren via de bijpassende Samsung Galaxy Buds 2 Pro. Want de hele familie zit niet alleen in mijn broekzak, maar ook in mijn oren en om de pols. Wil je iets echt anders, iets vooruitstrevends? Wil je vooroplopen, onderscheidend zijn? Wil je niets dan het beste voor jezelf? Dan is er wat mij betreft geen keuze, hooguit in opslag (256 GB, 512 GB, 1 TB) en kleur (beige, zwart, groen-grijs).”

MASTERS MAGAZINE

Dit artikel is afkomstig uit MASTERS MAGAZINE. Het winternummer van MASTERS is tot stand gekomen in samenwerking met Jordi van den Bussche. Velen zullen hem kennen als YouTuber Kwebbelkop, toch timmert hij al een tijd hard aan de weg als entrepreneur, zoals hij uit de doeken doet in het Groot Interview. Nieuw is dat zijn bedrijf JVDB Studios aanbiedt om de social media marketing en short format content marketing voor andere bedrijven te doen. “Ze kunnen het ook zelf gaan uitvogelen, maar we cracked the code.” Jordi geeft een podium aan like-minded ondernemers als Jay-Jay Boske, Demy de Zeeuw, Chahid Charrak en Marcella de Bie, en gaat in op de ontwikkelingen rond games, crypto en NFT: “Zoals bitcoin het financiële systeem op zijn kop zette, zal dat met gaming ook zo gebeuren.” In dit extra dikke winternummer bovendien aandacht voor het eerste eigen schip van Lengers, een interview met Corendon-topman Atilay Uslu, specials over de nieuwe BMW 7 Serie en Samsung foldables, en – exclusief voor MASTERS! – een interview met Max Verstappen.

MASTERS #52 met gastredacteur Jordi van den Bussche