Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sjoukje Bierma in MASTERS GALLERY: ‘Het is the fear of fading’

De geliefde MASTERS GALLERY is terug van weggeweest en dit jaar trapt MASTERS af met kunstenares Sjoukje Bierma. Sjoukje maakt naast illustraties voor onder andere Het Parool en portretten in opdracht, vrij werk en geeft les in modetekenen op verschillende gerenommeerde academies en modescholen. Vrijdag 25 februari en zaterdag 26 februari is haar vrije werk te zien bij de expositie ‘Come Closer’, maar daar vóór zijn enkele werken uit haar repertoire in MASTERS GALLERY te zien…Tekst: Mical Joseph
Beeld: Sjoukje Bierma

Yellow Face

Yellow Face maakte ik al een tijd geleden en is nog steeds een gewilde mode-illustratie. Dit werk is eigenlijk mijn bekendste werk als mode-illustrator. Yellow Face werd onder andere voor Fashionweek gebruikt als een van de zeven illustraties grote ‘backdrops 200×275 cm’ in de loungeruimte van Fashionweek. Daarnaast heeft dit werk zo’n zes jaar in de Amsterdamse Hallen gehangen en wordt Yellow Face as we speak gebruikt voor de etalage van Puck & Hans op het Rokin. Naast vele andere illustraties, wordt Yellow Face verkocht over de hele wereld, van New York City en Dubai, tot aan Tokio. Ik vind het geweldig dat mijn beeld de hele wereld rondreist en voor verschillende doeleinden wordt gevraagd en gebruikt. Voor mode-illustraties werk ik vaak grafisch, met veel kleur, meestal in inkt en maak ik eigenlijk nooit van die ‘oeps-meisjes’, maar veel liever sterke vrouwen en mannen.”

‘Yellow Face’

Peter R. de Vries

“Door mijn illustratiewerk vroeg Het Parool om voor de krant illustraties te maken. Mijn eerste werk van ongeveer acht jaar geleden was een portret van Obama waarna ik vele illustraties voor Het Parool heb gemaakt. Ik vind het spannend om een concept bij een verhaal te maken, een illustratie is namelijk in mijn ogen bedoeld als trigger en aanvulling voor het verhaal. Ik denk dus na met wat voor materiaal ik het maak. Moet het zacht of juist in harde lijnen? Wat voor kleuren zijn mooi? Wat vertelt het verhaal en hoe voelt dat? Het portret van Peter R. de Vries maakte ik vorig jaar na de aanslag op hem. Zelf was ik nogal ontdaan door dit geweld en het portret moest snel gemaakt worden, Peter R. lag nog in het ziekenhuis. Illustreren gaat voor mij niet zonder emotie. Het is zó belangrijk om er een goed en eerlijk portret van te maken, Illustratie is voor mij non-verbale communicatie. Voor een krant vind ik dat alle lezers het werk moeten kunnen begrijpen. Zo heb ik onder andere Holleeder en Taghi getekend voor Het Parool en daarbij is de emotie die ik wil dat het oproept natuurlijk heel anders dan bij De Vries. Het werk heb ik gemaakt met aquarel en inkt.”

Peter R. de Vries voor Het Parool

Vrij werk

“Naast illustraties en portretten in opdracht, maak ik vrij werk. Het woord zegt het al, vrij werk is werk wat ik wil maken zonder opdracht van buitenaf. Ik laat mijn eigen creativiteit en inspiratie de vrije loop. Voor mijn expositie ‘Come Closer’ heb ik een serie portretten gemaakt, inkt op linnen, die lijken te verdwijnen als reactie op het geschreeuw om aandacht op voornamelijk social media. Dit geschreeuw ervaar ik persoonlijk in deze tijd. Het is the fear of fading… Wat hebben we werkelijk nodig? Wat is de ware identiteit van diegene op het portret? Mijn portretten tonen kwetsbaarheid en zijn bijna doorzichtig. Hier tonen zich karakters die niet bezig zijn met zelfverheerlijking of opsmuk. Er is gekozen voor eenvoud en rust. Stilstaan met elkaar en rustig beschouwen.”

Vrij werk: expositie ‘Come Closer’MASTERS GALLERY | Sjoukje Bierma