Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

WHEN LIFE GIVES YOU… WATERMELON

De gemiddelde leeftijd van startende ondernemers daalt. Je moet echter over flink wat lef beschikken als je op jonge leeftijd besluit je eigen onderneming te starten. Waar haalden deze new kids hun inspiratie vandaan en wat zou de oudere generatie ondernemers van hen kunnen leren? Deze week trapt MASTERS af met de 26-jarige Alexander Wijninga, founder van het bedrijf Watermelon. Tekst: Fleur de JongAlexander Wijninga was pas 17 jaar oud toen hij kennis maakte met het ondernemerschap. In 2016 werd hij uitgeroepen tot meest veelbelovende jonge ondernemer met zijn online marketing bureau. Naar eigen zeggen is hij met vallen en opstaan gedefinieerd tot de ondernemer die hij nu is. Tegenwoordig heeft Alexander een andere, succesvolle onderneming, genaamd Watermelon: een bedrijf dat software ontwikkelt waarmee andere bedrijven hun klantcontact kunnen centraliseren en automatiseren. In de drukke agenda van de jonge ondernemer is er nauwelijks tijd voor hobby’s. Maar af en toe een spelletje of trainen voor hardloopwedstrijden, daar maakt hij tijd voor, want voor hard werken is volgens hem ook een ijzersterke conditie nodig.

Wat is jouw persoonlijke USP?

“Beetje gek om over jezelf te zeggen, maar ik ben wel echt goed in de verkoop, dat vind ik ook leuk. Ik kan mensen goed inspireren en motiveren. Dit  kunnen andere mensen natuurlijk ook, maar dat is wel iets dat mij onderscheid als jonge ondernemer. Als jonge ondernemer merk ik dat dit juist belangrijk is, want je komt van niks en moet toch op een manier laten zien wat je in je mars hebt. Als je heel stilletjes in een hoekje gaat zitten dan kunnen anderen snel denken dat je geen ervaring hebt en niks interessants hebt om te vertellen. Ik denk echt dat je een beetje een grote mond moet opzetten als je serieus genomen wil worden in deze wereld. Vooral B2B, dat is gewoon keihard zaken doen, daar moet je wel mee om kunnen gaan. “

Wat kan de oudere generatie ondernemers van jou leren?

“Laten we vooropstellen dat ik nog heel veel over ondernemerschap kan leren en zeker van de oudere generatie ondernemers. Ik denk dat zij van mij vooral op het gebied van nieuwe technologie nog dingen kunnen leren. Hoe kan je technologie voor je laten werken in plaats van dat je het als een blok aan je been ervaart. Dit is iets waar ik het vaak met andere ondernemers over heb. En ook iets wat ik altijd heb gezien tijdens mijn carrière. Als jonge jongen hielp ik constant bedrijven met social media, nieuwe technologie, nieuwe trends, nieuwe netwerken en hoe ze deze meer kunnen omarmen en zorgen dat het echt onderdeel wordt van hun propositie, zonder dat het afzet tegen alles wat nieuw is of verandering brengt. “

Wie is jouw leermeester of inspiratiebron ondernemersgebied?

“Ja, ik heb een leermeester, dat is een hele succesvolle ondernemer. Hij zit al 30 jaar in het ondernemers vak en is precies 30 jaar ouder dan dat ik ben. Ik heb van hem de afgelopen jaren heel veel geleerd. Ook heb ik een inspiratiebron, dat is echt Richard Branson.”

Wat is jouw motto of quote?

“Als je in jezelf gelooft ben je onoverwinnelijk. Als ondernemer ben je op jezelf toegewezen, je hebt geen baas of iemand boven je die je vertelt hoe het moet. Waar nodig kan je natuurlijk altijd adviseurs inschakelen, maar die weten ook niet altijd alles, dus uiteindelijk moet je het zelf doen.’’

Wat is het grootste ondernemersrisico wat je tot nu toe hebt genomen?

“Het grootste risico dat ik genomen heb is dat ik mijn vorige bedrijf heb opgebouwd op basis van een gehackte WhatsApp app. We hebben toen heel goed nagedacht over welke gevolgen die keus zou kunnen hebben. Dat bedrijf is uiteindelijk ook failliet gegaan. Maar we hebben dat risico toen heel bewust genomen en uiteindelijk hebben we er ook gigantisch veel van geleerd.”

Waar sta je over 3 jaar?

“Over 3 jaar is het team gegroeid tot zo’n 80 man, zijn we actief in meerdere Europese landen en zijn we bezig met een expansie naar Noord-Amerika. En ik, ik woon dan ook in het buitenland.”Ken of ben jij nog een succesvolle, jonge ondernemer? Mail dan voor de mogelijkheden naar Fleur de Jong (fleur@mastershq.nl).