Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Mo Cornelisse: ‘Het gevoel voor trends, creativiteit en ruimtelijkheid…’

Kunstenares Mo Cornelisse maakte in 2012 een carriereswitch en trok de stoute schoenen aan. Ze liep met haar keramiek naar binnen bij Galerie Noordeinde in Den Haag en focust zich sindsdien op keramiek kunstwerken met haar signatuur van wit porselein met goud. Wie was haar kruiwagen?
Mo Cornelisse

Wat was jouw allereerste baan?

“Als puber werkte ik in een bakkerij, ijssalon en had een krantenwijk in Enschede. Naast mijn middelbare school was dansen in een showgroep mijn passie en deed hiernaast ook modellenwerk. Ik liep shows door het hele land.

Na de middelbare school ging ik naar de textielschool en kwam ik uiteindelijk terecht bij het familiebedrijf Dormaël (bekend van de kledingwinkel Steps). Bij dit bedrijf werkte ik op de afdeling Inkoop waar ik een ongekende tijd beleefde: ik dacht mee over nieuwe winkelconcepten, reisde veel en ontwikkelde mijzelf.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Op een gegeven moment startte ik mijn eigen kinderkledinglijn Triple One en later een teak-meubellijn. Toch miste ik iets.  Op de keramistenopleiding kon ik mijn ei kwijt en vond ik een nieuwe passie. Ik leerde hier alles met betrekking tot het ambacht keramiek. In 2012 was Mo Cornelisse een feit en kreeg ik mijn eerste solo-expositie in Den Haag.”

Was er een markt voor dit ambacht?

“Toen ‘men’ hoorde dat ik een switch maakte naar het keramiek-ambacht waren mensen verrast. Het werd toch wel gezien als een oudbakken ambacht, maar tegenwoordig zijn veel ambachten weer populair. Keramiek is een vreemde eend in de bijt in de kunstwereld, maar het vak krijgt steeds meer respect. Er is zoveel te maken met keramiek.”

Wie was jouw kruiwagen?

“Uiteraard vroeg ik soms bepaalde dingen over mijn werk aan mijn omgeving, maar in eerste instantie heb ik veel zelf ontwikkeld de afgelopen tien jaar. Het gevoel voor trends, creativiteit en ruimtelijkheid heb ik door mijn intuïtie te volgen altijd kunnen nastreven.” 

“Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, dan ga je nooit doen wat je nog nooit hebt gedaan”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Het mooie aan deze discipline vind ik dat de vorm, het object en de weg ernaar toe niet te voorspellen zijn. De uitdaging zit voor mij in de techniek: ik werk met een computer waarbij ik vormen ontwikkel die ik normaliter niet kan maken. Dat vind ik bijzonder en speciaal aan dit vak. Ik word elke dag uitgedaagd.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Ik heb best lang alleen gewerkt in mijn keramiekatelier aan huis en was dan happy in mijn eigen bubbel. Na een aantal jaar werd ik benaderd via Instagram door een andere kunstenaar en op een gegeven moment creëerde we een groep van creatieven waar ik regelmatig nog mee spar. Het is ontzettend motiverend om met andere collega-kunstenaars kritisch te kijken naar de kunstwereld.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Blijf bij je gevoel en volg je intuïtie, maar het is wel van belang om out of the box te denken, want als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, dan ga je nooit doen wat je nog nooit hebt gedaan. Ga experimenteren, ‘spelen’ en test verschillende dingen uit!”

Volgend weekend van 25 tot en met 28 augustus exposeer je op de NOCKNOCK Art Fair. Wat ga je laten zien?

“In de Amsterdamse hallen studio’s exposeer ik samen met zestig andere kunstenaars, waarbij alle kunstenaars ook allemaal aanwezig zijn. Het is een combinatie van fashion design en kunst met als thema: Art on the catwalk. Ik zal nieuwe werken presenteren waarbij ik nieuwe materialen met keramiek combineer. Het wordt een groot spektakel.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Vanuit de maakgroep voor kunstenaars en creatieve makers, spreek ik regelmatig met collega’s en startende kunstenaars. Ik hoop anderen te inspireren en iets bij te dragen met onze gesprekken die uiteenlopen. Het gaat voornamelijk over motivatie, passie én een juiste portie lef!”