Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

WILLIAM MAANDERS, REISFOTOGRAAF

Reizen: wanneer mag het weer? In MASTERS Gallery deze week een ode aan travelling. Reisfotograaf William Maanders bezoekt vanaf kleins af aan de meest uiteenlopende, memorabele plekken ter wereld. Hij gaat opzoek naar inspirerende verhalen van mensen en hun verbinding met de natuur.Online redactie: Larissa Schaule Jullens
Beeld: William Maanders

The Modern Classic

“Als ik de musea hier in Amsterdam bezoek, sta ik vaak versteld van de schitterende luchten op de schilderijen van de Hollandse Meesters. Ik fantaseer hoe die specifieke dag eruit moet hebben gezien. Soms lijken ze wat dramatisch en dan vraag ik mij af in hoeverre het de realiteit benaderde. Met het beroemde Hollandse licht in het achterhoofd zoek je voortdurend naar dergelijke settings in het landschap. Zeker nu ik de afgelopen tijd veel in Nederland heb gefotografeerd, hoop je toch een keer een dergelijke klassieker te kunnen vastleggen. Tijdens de recente winterse week werd mijn wens beantwoord. Ik ben een vroege vogel en maak altijd een ochtendwandeling in de stad, maar ik check altijd eerst even wat het weer doet. Die specifieke dag kreeg ik een traktatie: een dramatische lucht, vergelijkbaar met de lucht op die van de prachtige, klassieke schilderijen. Een zon die door de wolken heen priemt boven het silhouet van de stad. Wat een manier om de dag te beginnen!”

The Curious One

“Dat ik niet de enige zou zijn om de zonsopkomst te fotograferen bij Angkor Wat in Cambodja, wist ik van tevoren. Toch zette ik enthousiast de wekker om 04:30 en begaf ik me naar de plek waar je de beste foto’s kon maken van dit omvangrijke tempelcomplex. Net als de overige driehonderd fotografen en toeristen, maakte ik foto’s van de zon die opkwam achter de mystieke tempeltorens. Prachtig natuurlijk, maar niet echt apart. Het werd lichter en plotseling stond ze recht voor me. Een meisje met geschoren haar leek zich niets van mij en mijn camera aan te trekken. En toen werd het pas echt interessant. Ze keek dwars door de lens heen, draaide zich om en ging rustig verder met het eten van haar stukje brood, alsof ik er helemaal niet was. Waarom ze uitgerekend precies mijn lens uitkoos, is mij nog steeds een raadsel maar wat was ik haar dankbaar, het maakte mijn beeld uniek.”

The Ocean will heal you

“In het afgelopen jaar ben ik in de korte tijd dat reizen mogelijk was afgereisd naar Portugal. Daar ben ik gestart met het maken van content voor een toekomstig fotoboek. Het wordt een bundel beeldverhalen van mensen die zichzelf willen terugvinden door de verbinding met de natuur op te zoeken. Inspiratie doe ik op uit mijn naaste omgeving. Een vriendin van me overweegt te emigreren naar Portugal, het land waar ze een speciale connectie mee heeft. Zij is half Portugees en woonde er als kind vier jaar. Toen het mentaal even tegen zat besloot ze bij een vriendin langs te gaan die bij de kust woont. ‘Come here’, zei haar vriendin, ‘the ocean will heal you!’. En een prachtig proces van heling ontstond. De weidse blikken, de geur van de zoute zee en de resonerende geluiden van de golven. Ik kan me geen betere locatie voorstellen om je innerlijke reis te starten!”

Neem hier een kijkje op de website van William Maanders.