Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De MASTERPIECES van Charlotte Bakkenes: ‘Duurzaamheid zie ik als het nieuwe luxe’

Haar ontwerpen worden gekenmerkt door zwart-witte silhouetten, scherp maatmerk, vrouwelijkheid en complex gebruik van traditioneel handwerk en het gebruik van ambachtelijke technieken. Eigenlijk wilde Charlotte Bakkenes architect worden, maar koos toch voor de mode en studeerde in 2018 Cum Laude af aan het Amsterdam Fashion Institute als modeontwerper. Toch is de voorliefde voor architectuur en sculptuur nog terug te vinden in het werk van Charlotte. Deze week licht de jonge modeontwerper drie van haar MASTERPIECES uit.Tekst: Fleur de Jong
Beeld: Rahi Rezvani

Honours jurk

”De jurk heeft de naam ‘Honours’ gekregen omdat ik de jurk maakte tijdens het Honours programma in het tweede jaar van mijn modeopleiding in 2016. Sindsdien is deze jurk een gewild stuk geworden en is het veel uitgeleend aan stylisten voor shoots in het binnen- en buitenland. Onlangs was de jurk ook te zien in MASTERS MAGAZINE #44, gedragen door zangeres Karsu Dönmez. Binnenkort zal de jurk verschijnen op nationale televisie.
Voor de vormen liet ik mij inspireren door architecturale en sculpturale vormen. Voordat ik de mode inging wilde ik eigenlijk architect worden. Ik startte dan ook een studie om dit te verwezenlijken maar na een jaar heb ik de overstap gemaakt naar een modeacademie. De interesse voor architectuur en sculptuur bleef. Ik vond een manier om met plooien vormen te ‘bouwen’ op een kledingstuk. Later in mijn opleiding hield ik mij ook bezig met het deconstrueren van kledingstukken. De plooien op de jurk zijn gemaakt in samenwerking met plissé kunstenaar Bakri Shoukeh, die ik ontmoette tijdens het Honours talenten programma van mijn opleiding.”

Foto: Koen HauserFoto: Rahi Rezvani

Kristallen body

”Duurzaamheid is een heel belangrijk uitgangspunt in mijn werk en zie ik als het ‘nieuwe’ luxe. De mode-industrie is erg vervuilend, waarbij de natuur zwaar belast wordt. In mijn laatste collectie deed ik onderzoek naar het kweken van kristallen. Met dit onderzoek ontwikkelde ik vervolgens modestukken waarbij ik zelf kristallen kweekte en heb laten groeien op stof. Met deze collectie wilde ik laten zien hoeveel moois de natuur zelf creëert; de kristallen groeien namelijk zelf in deze vorm, waardoor tegelijkertijd elk stuk uniek is.
Al mijn stukken worden met zorg, vakmanschap en liefde in Nederland ontworpen en gemaakt. Naast mijn collecties maak ik ook exclusieve ontwerpen op aanvraag, zodat de klant een jurk of ontwerp draagt die zij als enige op de wereld bezit.
De kristallen body zal tentoon worden gesteld tijdens MASTERS VERNISSAGE van 8 tot en met 12 juli in Hotel Okura Amsterdam.”

Foto: Puck Verheul

Emotional durability

”Om langer plezier te kunnen hebben van een kledingstuk moeten we op zoek naar de diepere laag van kleding. Door te ontwerpen met de focus op emotionele duurzaamheid krijgt een kledingstuk een grotere waarde. Zo maakte ik een paar handschoenen met daarop een gravering van een adoptie geboortecertificaat van de drager. Door op een andere manier naar de waarde van spullen en kleding te kijken en de emotionele laag te benadrukken, kunnen we een motivatie vinden om producten te houden, koesteren en uiteindelijk te laten repareren in plaats van weggooien.
Deze uiterst exclusieve en persoonlijke ontwerpen zijn beschikbaar op aanvraag. Ze worden met precisie en vakmanschap gemaakt met duurzame betekenissen en waarden, die mensen willen behouden en eventueel doorgeven aan een volgende generatie.”

Foto: Puck VerheulBekijk hier alle designs van Charlotte.