Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Mariska Jagt’s quiet luxury

Studio Mariska Jagt creëert unieke, op maat gemaakte, high-end ontwerpen voor residentiële en hospitality omgevingen. De ontwerpen van Studio Mariska Jagt stralen serene en warme elegantie uit, evenals verfijnde luxe, zowel voor het interieur als het exterieur. Ook wel te omschrijven als Quiet Luxury. Bovendien ontwerpt Studio Mariska Jagt zeer innovatieve elementen, zoals stijlvolle en comfortabele meubels, krachtige, maar ingetogen producten en prachtig gestileerde accessoires. Speciaal voor de rubriek MASTERPIECES selecteert Mariska Jagt uit haar rijke portfolio twee voor haar bijzondere interieurs én gaat ze dieper in op een door haar ontworpen product.Beeld: Studio Mariska Jagt

Een authentiek luxe grachtenpand

“Naast dat dit grachtenpand perfect past bij de bewoners, past het ook goed bij mijzelf. Mijn eigen woning geeft hetzelfde gevoel en in mijn huis heb ik gebruik gemaakt van dezelfde kleurcombinaties. Daarnaast hou ik ervan om kunst toe te voegen aan het interieur waardoor het ontwerp sprekender wordt. Ik werk op basis van gevoel en zo kies ik ook de kunst uit. Inmiddels is me duidelijk dat ik onbewust vaak kies voor een kunstwerk waarop een intrigerende vrouw staat afgebeeld, die kracht uitstraalt door kwetsbaarheid te durven tonen.

Zelf hou ik van ruimtes die mij een veilig, warm en geborgen gevoel geven en dat gevoel kun je op verschillende manieren creëren. In dit geval door warme, diepe kleuren en luxueuze materialen te gebruiken. Veel klanten vinden de sfeer op de foto prachtig, maar durven het zelf toch in eerste instantie niet aan, omdat het teveel uit hun comfortzone gaat. Het interessante en uitdagende van mijn job is om de klant mee op reis te nemen om zo tot een ontwerp te komen dat hun grootste dromen overtreft.”

De luxe weerspiegeling van persoonlijkheid

“Dit project is me dierbaar, omdat de woning zich bevindt in de omgeving waar ik ben opgegroeid: het noorden van Nederland. Daarnaast omdat deze woning van een goede vriendin van me is, waarmee ik mijn jeugd heb doorgebracht. Sterker nog: zij is mijn jeugd, we deden écht alles samen. Het voelde voor mij dan ook extra bijzonder om samen met haar en haar partner hun eigen droomwoning te creëren. De strakke, architectonische lijnen zijn doorgevoerd in het interieur en worden versterkt door de betonnen vloer. Het losse designmeubilair in combinatie met het kleurgebruik versterkt het karakter van het huis en vertelt ook veel over de bewoners. Het weerspiegelt hun persoonlijkheid en is daarnaast in lijn met mijn persoonlijke stijl. Erg leuk als die werelden samensmelten.

In deze woning zou ik zelf ook goed kunnen wonen met mijn kinderen. Het is een heel leefbaar huis, voorzien van alle gemakken en luxe, zonder dat je het ziet. Het klopt! Daarnaast als tegenhanger van de diepe donkere kleuren van het grachtenpand, is de lichtheid van dit interieur en de openheid die de ruimtes in zich hebben, prettig. Het geeft ruimte en rust en brengt harmonie.”

ProductDesign | The One

“Een aantal jaren geleden werd ik door verschillende merken gevraagd om naast interieurs ook producten te ontwerpen. Eén van de eerste ontwerpen is mijn deurontwerp The One en daar ben ik nog steeds trots op. Het interessante van het ontwerpen van producten is dat het vanuit vorm inzoomt op de details. Het is elke keer een interessante reis om volledig de diepte in te mogen gaan met één product. Ik leer er dan ook veel van. Ieder item in een interieur heeft aan de ene kant onuitputtelijke mogelijkheden in zich, maar aan de andere kant ook beperkingen waarmee je bij het ontwerpen rekening moet houden. Die combinatie maakt het iedere keer heel boeiend om een product helemaal uit te denken. En als dan een product vanaf papier werkelijkheid wordt, doordat het daadwerkelijk in de winkel staat: dat moment is voor mij magisch.

The One is ontworpen vanuit de gedachte om de hoogte in een ruimte te benadrukken. De deur verlengt en verbindt doordat er geen profilering aan de boven- en onderkant zit. Zo lopen vloer, deur en plafond vloeiend in elkaar over, waardoor de hoogte van de ruimte wordt benadrukt. In de dichte variant verdwijnt de deur volledig in de wand en wordt zo één met het interieur. De techniek is dan ook hightech, maar wel uit het zicht, zodat het z’n werk doet, maar niet afleidt van het ontwerp. In ieder ontwerp van mijn hand zit een wiskundige verhouding en inmiddels is dat voor mijzelf vooral een leuke gadget geworden. Als je alles terug beredeneert staat alles in een wiskundige verhouding met elkaar.”