Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ROEL AARTS DESIGN STUDIO IN MASTERS GALLERY

Creatieven krijgen in MASTERS GALLERY een podium waar 3 topstukken worden getoond uit hun repertoire. De door hen zelf gekozen werken intrigeren, ontroeren, inspireren… Een bijzondere kleurenexplosie past perfect bij Roel Aarts Design Studio. De kunstcollectie van Roel Aarts is opvallend en uniek en bestaat onder andere uit prachtige vlinders en de meest tropische vogels.Beeld: Roel Aarts
Tekst: Mical Joseph

Spreading Colours

“Met deze collectie zijn mijn werken begonnen. Ik had een aantal lijsten met vlinders thuis staan. Gefascineerd door de kleuren, vormen en het besef dat deze fladderaars al zo’n 160 miljoen jaar op deze aarde rondvliegen, deed mij besluiten hier meer mee te doen dan het alleen bewonderen achter een stukje glas. De mythische verhalen, de kleuren, de anatomie en wat het is dat de mens zo fascineert aan deze vlinders vormden mijn inspiratiebron. In eerste instantie ben ik gaan kijken naar wat de mogelijkheden zijn met deze tere beestjes.

In veel mythische verhalen komen allerlei fantasiewezens voort uit vlinders die allen iets gemeen hebben: de tekeningen en kleuren van de vlinder is waar het om draait. Ik dacht bij mezelf: laat ik een interpretatie maken van deze verhalen, wat uiteindelijk uitmondde in het verhaal waarbij de vlinder de bloemen en planten kleuren in de natuur. Daarom ben ik gaan proberen om de kleuren zo natuurgetrouw na te bootsen. Het vergt ontzettend veel tijd om kleuren in combinatie met parelmoerkleurige substanties te mengen om zo het effect van de miljoenen schubben te creëren die een vlinder op zijn vleugels heeft. Na veel trial and error heb ik een methode gevonden wat bijzonder dichtbij de werkelijkheid komt en waarmee ik deze kleuren kan nabootsen. Dit alles mondde uiteindelijk uit in de collectie genaamd: Spreading Colours.“

Butterfly Burst

“Doordat ik mij veel bezighoud met het kleuren van bloemen in combinatie met vlinders, is mijn collectie aan bijzondere vlinders gegroeid. Op dat moment maakte ik ook vlinderstolpen in opdracht en steeds grotere werken met zo’n 15 á 20 vlinders in een stolp. Toen ik een order binnenkreeg om in een grote antieke stolp een werk te maken geheel naar mijn eigen hand, is het maken van de grotere kunstitems ontstaan. Ik heb een basis genomen van zo’n 35 verschillende vlinders in blauwe en witte tinten en deze heb ik door middel van een ingenieus systeem van messingstaven opgebouwd tot wat ik de Butterfly Burst noem. Deze heb ik inmiddels al meerdere keren geproduceerd, maar altijd in verschillende kleurencombinaties, omdat dat ik nooit twee keer hetzelfde item wil produceren. Vanuit de Butterfly Burst is het idee ontstaan om volledige driedimensionale items te produceren. Zo zijn de grote items ontstaan als de Butterfly Bomb en de Butterfly Cube. Dit zijn allemaal items waar bijzonder veel werk in gaat zitten, maar daarmee net zo veel plezier om ze te produceren.”

Smiling Scars

“Na het maken van items met vlinders wilde ik graag mijn horizon verbreden met vogels en een paar zoogdieren. Niet zozeer om thuis in mijn atelier te plaatsen, maar juist als kunst-gerelateerde items. Naar mijn idee zijn veel taxidermie items geproduceerd als ‘natuurlijke setting’. Maar mijn streven is juist om ze iets moderner neer te zetten. Ter voorbeeld: een pauw of kroonkraanvogel niet op een tak, maar op een mooie strakke metalen zuil, wat momenteel ideaal matched met de moderne stalen kozijnen en deurstijlen. De collectie Fantasy Feathers, met vogels met meerdere vleugels, grotere staarten of bijzondere kleuren, is daar ook onderdeel van.

Voor de laatste editie van Masters of LXRY maakte ik een mooie zebra als shouldermount. Ik heb een mooie zebrahuid kunnen bemachtigen van een wild life park in Afrika. Deze zebra is meerdere malen aangevallen door katachtigen en heeft het toch lang weten te overleven. De littekens zitten nog in zijn hals en dat maakt hem voor wie hij is. Ik kon het daarom ook niet laten om samen met mijn taxidermist deze zebra met een grote glimlach op te zetten, letterlijk! Anatomisch niet geheel mogelijk, maar ik ben bijzonder blij met het eindresultaat. Het item heeft dan ook de toepasselijke naam Smiling Scars gekregen.

Inmiddels produceer ik items voor verschillende grote interieurarchitecten, BN’ers, designers en interieurwinkels. Vanuit Finland, Oostenrijk en Italië weten ze mij inmiddels te vinden, wat ik natuurlijk erg leuk vind. Wat ik wel enorm van belang vind is dat de dieren waarmee ik werk niet zijn gedood ten behoeve van mijn werk. De dieren die ik gebruik komen van speciale dierentuinkwekers, privécollecties of dierentuinen. Hier zijn de dieren op natuurlijke wijze gestorven, ter bestrijding of om overpopulatie tegen te gaan.”