Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ESTHER QUELLE

Met een achtergrond als modeontwerpster, drukt Esther Quelle, tevens fotograaf, een creatieve stempel op haar foto-oeuvre. Ze observeert en registreert heel snel en zoekt naar eenvoud, spanning en abstracties.”Ik kijk heel graag en ik kijk heel goed en leg dan mijn visie vast van de werkelijkheid”. Deze week hangt Esther in The Gallery met drie werken die haar aan het hart gaan.Tekst: Mical Joseph
Beeld: Esther Quelle

South Africa

“Dit is voor mij toch wel een bijzondere foto. Meestal fotografeer ik alle succesverhalen, en zeker voor LXRY. Mensen die het hebben gemaakt en alle kansen in het leven kunnen nemen. Maar hier bezocht ik voor Stichting Mamas (het oude Nelson Mandela kinderfonds) een aantal weeshuizen in Zuid-Africa, terwijl ik tijdens die reis ook les gaf aan een regisseur die zich meer in de fotografie wilde verdiepen. Dit was de andere kant van de maatschappij. We hadden twee thema’s uitgekozen. Weeshuizen en Olifanten. Deze laatste was een passie van de regisseur. Als een vlieg op de muur, bewogen Martin Hamilton (de regisseur) en ik ons door de weeshuizen. De verhalen waren schrijnend en de beelden werden prachtig. Erg dankbaar werk. In de toekomst zou ik ook voor meer goede doelen willen werken. In elke ‘lelijke’ situatie kun je schoonheid vangen. Die schoonheid wil ik graag laten zien.”

LA Mex-Kishana

“Deze modeserie heb ik gemaakt als vrij werk van model Kishana. Aangezien ik gek ben op natuur en vooral een liefde heb voor kaktus-achtige tropische planten wilde ik een serie schieten die buitenlands oogde, maar weliswaar gewoon in de Hortus Botanica in Amsterdam is geschoten. Het is leuk om te werken met je eigen fascinaties. Binnen de mode moet je alleen wel een heel team tot je beschikking hebben en in dit geval, heb ik zelf styling en make-up gedaan, omdat het toch vrij werk betrof en ik daardoor op kortere termijn iets kon organiseren en omdat we bij Hortus niet met een grote groep konden aankomen. Uiteraard is het fijner om te werken met een team, dan kun je je allemaal op je eigen ding concentreren.”

Het begin

“Deze foto dateert nog van mijn schoolperiode en is geschoten in het Miranda buitenbad. Heerlijk vond ik het dat ik opdrachten naar eigen inzichten en creativiteit kon invullen, zonder dat er verwachtingen aan hingen als een commerciële toepassing. Mijn fascinaties voor water en abstracties komen in dit beeld goed naar voren. Ik wilde na het afronden van de academy graag kunst maken, maar moest noodgedwongen overstappen op commercieel werk, omdat er met een gezin, dat net ontstond, brood op de plank moest komen en omdat ik met mijn creatieve werk geen geld binnen haalde. Ik denk dat de tijd aanbreekt voor een nieuwe periode waar ik mijzelf weer kunstzinnig ga uitdagen.”