Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kunstenaar Adriaan de Wolf: ‘Indrukken die te zien zijn in zowel het gelaat als in het lijf’

De 35-jarige Adriaan de Wolf schildert graag portretten, mensen en figuren. Hij probeert de kwetsbaarheid, en van daaruit ook de kracht te vinden in hetgeen wat hij op het doek zet. Naast zijn eigen werk schildert hij ook in opdracht. In 2020 maakte Adriaan het winnende portret van Janny van de Heijden in het tv-programma ‘Sterren op het Doek’. De kunstenaar is uitgenodigd om in Mexico een aantal maanden een Artist Residency-programma te volgen, waar Adriaan aan zijn volgende body of work gaat werken. Echter, voordat hij naar Mexico vertrekt, eerst nog in MASTERS GALLERY.Tekst: Mical Joseph
Beeld: Adriaan de Wolf

‘Lokke’

“Van jongs af aan zat ik me enorm te vergapen, terwijl ik met mijn ouders door musea liep, aan de echte Hollandse meesters. Rembrandt, Breitner, Van Gogh. Hoe deden ze dat toch? Het zijn klodders verf, soms dik, soms dun, de ene keer heel secuur gepositioneerd, de andere keer ogenschijnlijk willekeurig. Maar in alle gevallen resulteerde het in een waanzinnig portret. Zeven jaar geleden ben ik de uitdaging aangegaan om te proberen dit mysterie te ontrafelen. Af en toe denk ik het allemaal te snappen, maar dan blijkt het toch nog allemaal zo ongrijpbaar. Heel soms denk ik dat ik er stiekem wel een beetje in de buurt kom.” (20x30cm, olie op paneel)

‘Trio’

“Drie vrouwen, in verschillende posities. Zijn ze samen, of is het ieder voor zich? Communiceren ze met elkaar, of komt de taal van binnenuit. Waar zijn ze eigenlijk, is het een bos, zijn het ruïnes? Zeggen de kleuren in hun lijven iets over hen of over mij? Zijn het nimfen, heksen of toch de drie gratien die de wereld aan het vormen zijn? Misschien is het wel een enkel persoon die een ontwikkeling doormaakt. Ze zeggen bij kunst vaak dat het beeld alles al zou moeten zeggen. Dat een uitleg alleen maar de fantatie van de kijker in de weg zou staan. Ik had in het verleden wel eens het idee alles uit te moeten leggen om zo duidelijk mijn intentie over te brengen, maar gaandeweg heb ik geleerd dat het veel interessanter is om te merken wat een zelfde beeld bij verschillende mensen voor uitwerking heeft.” (150x120cm, olie op linnen)

‘Indrukken’

“Ongeveer een jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar iemand die op de eerste hulp werkte en in vol tenue voor me wilde poseren. Het leek me altijd een open deur om in te trappen, maar tijdens de tweede golf kreeg ik toch sterk de wens iets met de situatie waarvan we nu in het staartje zitten, te doen. Het idee was om in een kleine serie een eerbetoon te maken in de stijl van de oude meesters, een eerbetoon aan de mensen aan de frontlinie. Dit werk gaat over de indrukken aan het eind van de dag, week, maand, jaar. Indrukken die te zien zijn in zowel het gelaat als in het lijf. Indrukken die iedereen voelt.” (150x100cm, olie op linnen)