Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Klibansky’s World of Art

MASTERS licht elke week in dit vierluik de iconische kunstwerken van Joseph Klibansky uit. Zo vertelt Joseph: “Mijn kunst is een reflectie op de maatschappij. Bepaalde dingen licht ik eruit en blaas ik op in de vorm van een monumentaal beeld. Dat zet ik terug in de maatschappij zodat de aanschouwers een moment van reflectie kunnen hebben.”Tekst: Bart – Jan Brouwer
Online redactie: Noa Verseveldt
Beeld: studio Joseph Klibansky

BEYOND THE CLOUDS – THE SCULPTURE (2021)

“Deze sculptuur heb ik gebouwd voor een gloednieuwe gebiedsontwikkeling in China. Daar worden kantoren en winkels gebouwd, subways aangelegd. Opdrachtgever is Vanke, de op vier na grootste real estate developer in China. Een enorm project. De ontwikkelaars wilden een groot kunstwerk op een druk kruispunt, waar iedereen langskomt. Een kunstwerk maakt de omgeving leefbaar, zonder blijft het steriel. Het beeld, in stainless steel en met hoogglans gepolijste bronzen wolken, reikt met zijn acht meter naar de galaxy. Het past binnen het astronautenthema. Zelf zou ik ook heel graag de ruimte in gaan. Als het een beetje available wordt en er zijn al wat mensen mij voor geweest, dan ga ik een ticket kopen. Daar heb ik echt wel honderdduizend dollar voor over.”

VALLEY OF THE KINGS (2021)

“Mijn meest recente werk is by far het meest gedetailleerde dat we ooit gemaakt hebben. Astronauten zie ik als de forefront van technologie. Niets is zo advanced als de pakken die zij dragen. Die moeten er garant voor staan dat zij in de ruimte kunnen overleven. Zij verkennen de new frontiers, lopen voor de mensheid uit om te kijken of er bijvoorbeeld leven mogelijk is op Mars. In dit kunstwerk heb ik een astronaut gefuseerd met het masker van Toetanchamon, die als meest iconische figuur en meest herkenbare gezicht uit de Egyptische oudheid voor mij de oudste vorm van beschaving representeert. Op het kunstwerk maak ik gebruik van hiërogliefen. Dat zijn niet zomaar wat losse Egyptische tekens, alle gebruikte hiërogliefen komen overeen met het Egyptische dodenboek (een verzameling spreuken die met de overledene het graf in gingen met als doel bescherming te bieden tegen gevaren in het hiernamaals – een soort reisgids voor de tocht door de onderwereld; red.). Daarom heb ik samengewerkt met een professor in de Egyptologie. Boeken doorspitten, documenten bestuderen, research doen… We zijn anderhalf jaar bezig geweest om dit stuk te maken. Het schaalmodel is af. Het werk heb ik Valley of the Kings gedoopt, omdat daar in 1922  het ongeschonden graf van farao Toetanchamon is ontdekt.”

GUIDED BY ANGELS (2017)

“Mijn schilderijen zijn thought paintings, screenshots van gedachten die ik heb over een bepaalde periode van tijd. Dit schilderij heb ik gemaakt voor mijn show in museum de Fundatie. Dat was een vrij turbulente tijd: een relatie van mij ging uit. Mijn emoties schommelden tussen verliefd, boos en gefrustreerd. Die momenten van ups & downs heb ik als een polaroid vastgelegd in het schilderij. Mijn ziel geprojecteerd op het doek. Dit werk (7,20 meter breed x 2,70 meter hoog) komt te hangen in het appartement dat ik net in Dubai heb gekocht. Daar wil ik mensen uitnodigen om te laten zien hoe je met kunst kan leven. Vaak kiest men voor praktische formaten, maar als je echt een statement wilt maken, dan hang je een schilderij over de hele breedte van je woonkamer. Dat is zo krachtig!

REFLECTIONS OF AN ANGEL (2021)

“Een heel gedetailleerd kunstwerk, mede omdat de vleugels uit veren bestaan. Het ontwerp kost tijd, maar de fysieke productie die daarop volgt kan zomaar ook een jaar in beslag nemen: schaalmodellen maken, aanpassingen doen, het hele proces van bronsgieten doorlopen… Pinokkio is een houten pop die eerlijk moet zijn om een real boy te worden. Dat vind ik heel beeldend. Wij gaan allemaal door het leven met bepaalde wensen en doelen. Hoe bewandelen we dat pad naar succes? Je ziet dat de neus gegroeid is, dus om vooruit te komen heeft hij gebruik gemaakt van leugentjes om eigen bestwil. Maar hij heeft nog altijd zijn vleugels. Mensen kunnen fouten begaan, maar maakt dat ze slecht? Hoeveel fouten moet je maken voordat je de grens van goed naar slecht overschrijdt?”

Bestel het nieuwe MASTERS MAGAZINE!

MASTERS #48 met gasthoofdredacteur Joseph Klibansky