Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Interieurdesigner Brigitte Hamers: ‘Ik vind accessoires geen detail, maar een grote must’

Interieurdesigner Brigitte Hamers richt wereldwijd talloze appartementen en villa’s in, waarbij ze het gebruik van accessoires hoog in het vaandel houdt. Met haar eigen meubellijn, webshop, woonaccessoires en 300 vierkante meter showroom/designstudio in het Gooi zit Brigitte niet stil. Met recht een one-stop shop a.k.a. interieurwalhalla. MASTERS vraagt zich af: wie hielp haar gedurende haar weg? Wie was Brigitte’s kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Peter Baas Fotografie en Monique Mathijssen Photography

Wat was jouw allereerste baan?

“Mijn eerste bijbaan was in een Haagse schoenenwinkel. Ik was toentertijd veertien jaar oud, maar zei dat ik vijftien was zodat ik daar mocht werken. Als tiener was ik altijd al ondernemend.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Door mijn brede interessegebied deed ik vroeger diverse dingen. Ik vond het leuk om de wereld te ontdekken en verscheidene facetten mee te maken op werkgebied. Toen ik jonger was presenteerde ik veel, deed ik modellenwerk voor Elite en had ik een zangcarrière. Tóch had ik op jonge leeftijd wel al een enorme passie voor alles wat met interieur te maken had. Zo’n zeventien jaar geleden rolde ik langzaam in het interieurvak en heb mij sinds die tijd geen moment verveeld! De high-end merken waren niet online vertegenwoordigd, dus ik begon met een online platform. Soms stalde ik bepaalde items en producten uit in de showroom en uiteindelijk mondde dit uit in een 300 vierkante meter showroom/designstudio. Het is écht een one-stop shop. We hebben alles in huis om de opdrachtgevers zo goed mogelijk te voorzien en te adviseren.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Gedurende mijn carrière ben ik mijn eigen kruiwagen geweest. Ik heb geen coach of mentor gehad, maar heb wel veel vaktijdschriften en boeken gelezen, bekeken en een aantal workshops gevolgd. Daarnaast heb ik een aantal iconen die ik zeer inspirerend vind: interieurdesigners Kelly Wearstler en Sophie Paterson en architect Nicoló Bini zijn daar goede voorbeelden van. Hun werk vind ik werkelijk waar prachtig.”

Als je nog iemands huis mag inrichten, wie zou dat dan zijn?

“Het huis van Grace Jones. Bij haar kan ik lekker buiten mijn comfortzone werken en buiten de lijntjes kleuren. Ik denk dat er in Grace’s huis niets te gek zou zijn: alles kan en alles tot het uiterste.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Mijn vak geeft mij zoveel voldoening, omdat ik onder andere huizen ‘mooi’ maak en je na afronding van een project de stralende gezichten ziet van de opdrachtgever. Mijn hart klopt ook sneller door het gebruik van catchy accessoires. Ik vind accessoires geen detail, maar een grote must. Bij het inrichten van huizen en in de stores staan mijn favoriete merken, zoals Missoni Home, Ralph Lauren Home, Loro Piana en Hermès.”

Wat vind jij not done op interieurgebied?

“Ik vind het not done om bij iedere opdrachtgever hetzelfde kunstje uit te voeren. Het is zó belangrijk om elke keer naar het individu te kijken en zijn of haar wensen helemaal in je op te nemen zonder de eigen signature te verliezen. Ik vertaal de wensen en momenten van mijn clientèle naar het echte leven in de vorm van een fijn thuiskomen.” 

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“In 2009 bouwden we ons eigen huis. Ik deed vanaf het eerste moment mee in het volledige proces: het ontwerpen van het huis, de bouwtekening tekenen en natuurlijk het interieur en alles wat daar weer bijkomt kijken. Vanaf dat moment groeide mijn bedrijf. Ik bouwde dus letterlijk uit en bied sindsdien ook meer aan dan alleen interieur. Zo doe ik de bouwbegeleiding, verkoop keukens en badkamers, maak ik gebruik van eigen gordijnen én heb ik mijn eigen vloeren- en verflijn. De opdrachtgever kan voor alles terecht bij ons.”

 

Tekst gaat verder onder foto’s.

Proluca Design lamp met Hermès-kap en Kelly Wearstler behang

Proluca design stoel met Hermès-fabric

Baxter-stoel met Guaxs vaas en Baobab geuraccessoires

Jonathan Adler-woondecoratie met Assouline boeken en Christian Lacroix-behang

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Als ik toen wist hoe gelukkig ik word van mijn huidige werk had ik de jongere Brigitte geadviseerd om eerder te beginnen in het interieurvak. Ik zie mijn werk trouwens niet als werk, het voelt als een levenslange prachtige hobby.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“We hebben verschillende werkstudenten rondlopen op de zaak die stage lopen en ik vind het hartstikke leuk en eervol om hen bepaalde zaken bij te brengen binnen ons vak.”Foto: RJR Fotografie