Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

HIELKE TILLEMA, DIRECTEUR KONTOUR VASTGOED

Hielke Tillema, directeur van Kontour Vastgoed is deze week hoofdrolspeler in de rubriek ‘De Kruiwagen Van…’. Kontour Vastgoed realiseert momenteel een aantal luxe projecten: van watervilla’s in Friesland, het gloednieuwe villaproject in Balk tot het familieresort Puur Exloo tot appartementen en woningen in Oostenrijk. Het bedrijf doet de gehele sales, ontzorgt en adviseert alles van A tot Z: van aankoop tot notaris. Maar wie hielp Hielke gedurende zijn carrière?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Kontour Vastgoed

Wat was jouw allereerste baan?

“Ik werkte al vrij vroeg in de bouw in mijn tienerjaren. Ik ruimde op, maakte schoon en haalde containers leeg. Mijn werkzaamheden bestonden eigenlijk uit de klusjes die de timmermannen niet zo leuk vonden om te doen. Dit werk deed ik naast mijn middelbare school in de vakanties. Via mijn vader kwam ik terecht in de bouw, hij werkte namelijk als aannemer bij Heijmans.

On a side note: Als ik één van mijn schoolrapporten terughaal, vind je ook terug dat ik ‘later’ graag directeur in de bouw wilde worden, maar ik moest natuurlijk eerst een studie doen om te komen waar ik nu sta. Dus ging ik naar Delft om Bouwkunde te studeren aan de Technische Universiteit. Na mijn studie kwam ik terecht bij één van de bouwbedrijven van VolkerWessels.” 

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Op een bepaald moment kwam ik bij VolkerWessels in contact met Hans van der Mijl, de directeur-eigenaar van Kontour Vastgoed. Volkerwessels is voor vijftig procent eigenaar en zodoende verliep dit contact makkelijk. Hans bood mij aan om als ondernemer aan de slag te gaan bij hem en sinds 2008 mag ik mij directeur van het bedrijf noemen. Hans heeft de projecten in Oostenrijk onder zich en ik de projecten in Nederland.”

Waarom zijn jullie actief in Oostenrijk?

“Hans was op wintersport in Oostenrijk en kwam daar een locatie tegen wat maar niet van de grond kwam. Kontour Vastgoed zag hier veel potentie in en in 2006 gingen we met dit project aan de gang. Tot op de dag van vandaag werken we met een team van lokale mensen samen. Dus de locatie die ooit maar niet van de grond kwam, is nu uitgegroeid tot een bruisende plek met luxe appartementen. Het unieke aan deze appartementen is dat de woonkamers bijvoorbeeld betrekkelijk groot zijn. Normaal zijn de woningen wat kleiner in Oostenrijk. Dus met de ruimte en het luxe niveau hebben wij de lat flink hoger gelegd.”

Wie was jouw kruiwagen?

“In mijn leven heb ik verschillende mentoren gekend. Toen ik begon met werken na mijn studie bij Unibail-Rodamco, leerde ik veel van een collega waarmee ik omging. Hij leerde mij het commerciële vak te begrijpen. Wat ik het meest van hem heb geleerd is dat door mijn authentieke zelf te zijn, ik de beste resultaten behaal. Dus door het voorbereiden van een commercieel, goed verhaal en dit met overtuiging te brengen, kom ik het verst. Het gaat om ziel en zaligheid wat je erin legt.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Van niets iets maken. Ik vind het zo leuk dat als ik op de bouwplaats loop, mensen bezig zijn met het bouwen en er tastbare dingen ontstaan. Ook na realisatie kom ik uiteraard af en toe nog bij de projecten en dan is het geweldig om de bewoners en vakantiegangers te zien genieten van hun aankoop. Dit vak is mijn enorme passie.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Mijn ontmoeting met Hans en de start voor mij bij Kontour zijn een groot kantelpunt geweest. Doordat ik niet in loondienst begon, maar als ondernemer, heb ik de grote verantwoordelijkheden leren kennen waar een ondernemer mee te maken krijgt. Ik zou denk ik niet meer in loondienst kunnen werken, daar vind ik het ondernemerschap te mooi voor.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Geloof in jezelf en twijfel niet te veel. Als je ergens voor staat en gaat, kom je er wel.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Ik hoop voor mijn werknemers een mentor te zijn en hen verder te helpen gedurende hun carrièrepad. Ook ontmoet ik zoveel interessante mensen, van elkaar leren we tevens veel.”