Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

GERTJAN HOFFER, DIRECTEUR ECOCABINS

Met een schat aan ervaring, een portie doorzettingsvermogen en een grote passie voor het ondernemerschap treedt Gertjan Hoffer buiten de gebaande paden om zijn droom te verwezenlijken. Gertjan, directeur bij EcoCabins, is deze week de ‘Master to Watch’ en vertelt over zijn bijzondere reis door de tijd en hoe hij zijn bedrijf is gestart.Tekst: Inge Dal
Beeld: EcoCabins

Nuchterheid, gezond verstand en discipline

Hard werken is hem met de paplepel ingegoten door zijn vader, die net als hijzelf uit een groot gezin komt. “Mijn vader komt uit Blokker, een dorp in Noord-Holland. Hij is opgegroeid in een grote familie. Allemaal nuchtere, hardwerkende mensen. Ik kom ook uit een grote familie met vijf broers en zussen en ben de oudste. Inmiddels zijn mijn broer en de ex van mijn zus ook gestart bij EcoCabins, omdat ze het zo’n mooi concept vinden. Fijn om mensen om me heen te hebben, waarvan ik weet wat ze kunnen”, vertelt hij. Wanneer ik vraag wat hij van huis uit heeft meegekregen, hoeft hij daar niet lang over na te denken: “Nuchterheid, gezond verstand en discipline.”

Postbezorger tot events

“Ik heb heel veel bijbaantjes gehad vroeger. Toen ik 10 jaar oud was ging ik in de tuin van mijn opa en oma werken. Daarna tuinman, krantenbaantjes, op recreatieparken in het entertainment team, in de supermarkt, en in de horeca. Ik ben zelfs postbezorger geweest, telemarketeer en zes maanden voetbaltrainer in Amerika”, somt hij achter elkaar op. “Tijdens mijn studententijd heb ik ook altijd gewerkt en vele cursussen en opleidingen gevolgd”, vertelt hij. “Ik heb eerst de sportacademie (ALO) gedaan in Groningen en in mijn laatste jaar had ik al een eigen bedrijf in evenementenorganisatie, van partner evenementen en teambuildingsactiviteiten, tot grote events voor 500 tot 1.000 mensen. Vervolgens ben ik bedrijfskunde gaan studeren op Nyenrode. Ik kon daarna bij grote bedrijven werken als Unilever, Shell, Akzo, Campina etc, maar ik kon toch niet aarden. Na anderhalf jaar in Buenos Aires gewoond te hebben en zes jaar gewerkt te hebben bij een vermogensbeheerder in Amsterdam, kon ik niet anders dan weer gaan ondernemen.”

Passie voor ondernemen

“Ik ben blij dat ik veel baantjes heb gehad waar ik van alles geleerd en gezien heb, maar uiteindelijk is het ondernemen waar mijn hart ligt. Ik had ook niet verwacht dat ik in de woningbouw terecht zou komen, maar vind het nog steeds elke dag een uitdaging”, vertelt Gertjan. “Na de verkoop van mijn vorige onderneming (MKB Fonds, een investeringsmaatschappij in Nederlandse MKB bedrijven) aan mijn compagnon, had ik eindelijk tijd voor mijn gezin met drie jonge meiden. Maar binnen een jaar kwam ik Jeroen Metselaar tegen, mijn huidige zakenpartner, die bezig was met de ontwikkeling van recreatiewoningen. Ik zag potentie en samen hebben we de focus verlegd richting ‘duurzame en betaalbare tiny houses’ voor permanente bewoning, die van alle luxe zijn voorzien. Inmiddels hebben we geparticipeerd in een eigen productielocatie in Letland, zodat we de komende jaren verder kunnen groeien naar 500 duurzame (tiny) woningen per jaar.”

Missie: 100% elektrisch

“Nee, we zijn er nog lang niet, en er zijn nog zoveel verbeterslagen te maken op het gebied van duurzaamheid, van lokale energieopslag en het materiaalgebruik tot aan transport en plaatsing van een woning…een wens is om geen 60tons hijskraan meer nodig te hebben voor de plaatsing van een woning. Het kan namelijk ook op een andere manier en 100% elektrisch, maar dat moet ontwikkeld worden. Daar zijn we ook mee bezig. De komende jaren is er nog genoeg werk aan de winkel om de bouw van kleine woningen op alle vlakken te verduurzamen.”

Mooiste uitdaging

“De mooiste uitdaging die er is. Continue bezig zijn met de planning, je voelsprieten draaien overuren en je bent telkens op zoek naar de knoppen waar je aan moet draaien om vooruitgang te boeken. Alles wat je wel of niet doet heeft impact op het vervolg. Je gaat problemen gelukkig steeds sneller herkennen, en hetzelfde probleem voorkom je voor de volgende keer, maar je houdt nog steeds nieuwe problemen. Elke dag weer. Ofwel er zit niets anders op dan er bovenop zitten, doorzetten, focus houden en dag en nacht werken. zeven dagen per week” vertelt hij. “Dus je moet het echt leuk vinden om iets op te bouwen. Of om impact te maken. Ik heb niet snel last van stress, want daar ben ik te nuchter voor, maar soms denk ik ‘waar begin je aan’.”

Toekomstige ambities

“Onze woningen zijn al groen, maar ons doel uiteindelijk is zelfvoorzienende groene wijken en eco-resorts ontwikkelen. We willen laten zien dat dat op betaalbare wijze kan en oplossingen bedenken om de woningen zelfstandig te laten functioneren op basis van de lokaal ‘gevangen’ wind- en zonne-energie”, gaat hij verder. “We runnen nu ook een resort van kleine huisjes in IJmuiden, BaseCamp IJmuiden. Het is echt een passie van mij en mijn team om dat verder te ontwikkelen. Groene wijken, groene resorts met mooie, duurzame maar ook enigszins luxe woningen, waar je desnoods over vijf jaar zelf gaat wonen of deze gaat beheren op unieke locaties in Europa, dat is onze ambitie. De kans dat deze groene wijken en eco-resorts ook echt te realiseren zijn is groot. De technologie is er al. Daar word ik nou enthousiast van.”

Family time

“Ik ben zakelijk nogal enthousiast zullen we maar zeggen en een balans vinden tussen zakelijk en privé vind ik daarom nog weleens lastig”, laat hij weten. “Daarom ga ik de laatste jaren in de zomer bewust vier weken met het gezin op vakantie. Hoewel ik dan een deel van de tijd aan de telefoon zit of achter de laptop, ben ik toch 24 uur per dag samen”.

Bucketlist: eco-resorts

“Zelfvoorzienende groene woonwijken en eco-resorts met onze duurzame tiny huisjes, overal in Europa. Te beginnen in bijvoorbeeld Kroatië. Wat een geweldig land”, aldus Gertjan.