Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe Anca Blok emotie van het doek laat afspatten

De werken van KUNSTBLOC zijn zo levensecht dat je bijna niet kan stoppen met kijken. De 28-jarige kunstenaar Anca Blok zoekt altijd naar de emotie achter een verhaal en vertaalt deze naar een imposant kunstwerk. Door te werken met houtskool op duurzaam katoen weet de kunstenaar emotie van het doek te laten afspatten. Het werk van Anca is te bewonderen tijdens MASTERS VERNISSAGE waar zij op een bijzondere manier het publiek laat kennis maken met haar ambacht.Tekst: Fleur de Jong
Beeld: Anca Blok

De oude man (Rembrandt)

”De Oude Man is één van mijn pronkjuwelen. Het schilderij werd uit 8.390 inzendingen voor de wedstrijd ‘Lang Leve Rembrandt’ gekozen en was daardoor te bewonderen tijdens de zomerexpositie 2019 in het Rijksmuseum. Dit was een grote mijlpaal voor mij. Het Rijksmuseum staat bekend om zijn grote meesters. Dat mijn werk daartussen mocht hangen, voelde als een enorme eer. Het kunstwerk is gebaseerd op ‘De Oude Man’ van Rembrandt. Geïnspireerd door de vele geschilderde portretten en etsen van Rembrandt, heb ik het beroemde schilderij in een geheel moderne jas gegoten.

Ik werk louter met houtskool op katoen, waardoor mijn werken gekarakteriseerd worden door het zwart-witte gelaat. Met houtskool leg ik extra nadruk op de emotionele laag, wat de zintuigen van de aanschouwer volop prikkelt. Hierdoor komt de fascinerende haardracht, de hangende en toch sprekende ogen, de weelderige wenkbrauwen en de indrukwekkende snor van De Oude Man  prachtig tot zijn recht in dit kunstwerk. Karakteristieke gezichten op enorme formaten, zoals die van De Oude Man, zijn toonaangevend voor mijn kunstwerken.”

Het wuivende riet

”Natuur is een grote inspiratiebron voor mij. Regelmatig trek ik erop uit om te genieten van de vernuftigheid en vergankelijkheid die de natuur te bieden heeft. Het schilderij ‘Het Wuivende Riet’ is één van mijn favorieten en gebaseerd op mijn roots die liggen op de akkers in de Noordoostpolder. De natuur is zo puur. Het beweegt mee met de seizoenen en kent daardoor prachtige levensfases. Dat fascineert mij. In dit schilderij heb ik het wuivende riet vastgelegd waarmee ik ben opgegroeid. Stengels die weer en wind hebben getrotseerd. Die elk afzonderlijk van elkaar leven, maar samen een prachtig geheel vormen. Riet dat meedanst op de zuchtende wind en fier overeind gaat staan als ze gestreeld wordt door warme zonnestralen. Een ongerept stukje wildernis met ongekende schoonheid.

Door te werken met het natuurproduct houtskool is het mogelijk om de puurheid en de beweging van het riet op het doek vervaardigen door onder andere de scherpte-diepte te accentueren. Het schilderij maakte tevens deel uit van de solo-expositie ‘Poldergrond’.

MASTERS VERNISSAGE

”Yves Gijrath vind ik een ondernemer pur sang. Een markante man met een tekenend verleden en een bruisend hart voor mens en maatschappij. Exclusief voor de MASTERS VERNISSAGE zal ik een levensgroot schilderij van Yves vervaardigen. Normaliter teken ik mijn atelier op het natuurschone platteland, maar nog nooit eerder live en voor toeziend oog van exclusief publiek.

De 54 toonaangevende jaren van Yves zijn terug te lezen in zijn gelaatsuitdrukking. Een prachtig gezicht, waarbij elke rimpel, de lijnen rondom de ogen, de omlijsting van de mondhoeken, alles vertelt een verhaal. Een levensverhaal gevuld met pieken en dalen. Door die prachtige vormen uit te werken op een imposant katoenen doek, maak ik het verhaal beeldend. 

Als basis voor het kunstwerk heb ik een bestaande foto van Yves gebruikt, waarover ik mijn eigen KUNSTBLOC-sausje heb gegoten. Tot nu toe zijn de contouren van het gezicht gezet en de ogen al vormgegeven. Gedurende de dagen van MASTERS VERNISSAGE zal ik het kunstwerk verder uitwerken. Daarmee wil ik de genodigden graag kennis laten maken met mijn ambacht en mijn levensgrote, pure schilderijen.”

Bekijk hier meer MASTERPIECES van Anca Blok.