Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CHRISTIAN KUZATKO, HUIS DE VOORST

Christian Kuzatko van Huis de Voorst vertelt over het prachtige ‘Versailles van de Achterhoek’. En wie ervoor heeft gezorgd dat hij op dit prachtige landgoed terecht kwam.Tekst: Bart-Jan Brouwer
Beeld: John van Helvert

Paleisje

“Na de Hotelschool in München heb ik ervaring opgedaan in Singapore, Australië en de VS. In Amerika werd ik door een headhunter benaderd voor de functie van locatiemanager bij Verhaaf Party Catering, destijds dé partycateraar van Amsterdam. Ik vloog daarheen voor het sollicitatiegesprek en ging van daar naar Duitsland. Ik nam echter de verkeerde afslag en raakte de weg kwijt.

Plotseling stond ik voor de poort van de rijksbeschermde historische buitenplaats Huis de Voorst. Het was een bouwval. Maar ik keek daardoorheen. Ik zag de charme, de kracht van dit pand – die Frans-Engelse bouwstijl vind je nergens anders in Nederland –, de landerijen eromheen… De hele omgeving is tot natuurgebied verklaard, er kan dus niet gebouwd worden. Overal zie je groen, je bent echt even weg in Nederland. Met de eigenaar, de Stichting Vrienden der Gelderse Kastelen, sloot ik een huurcontract af. Zo kwam ik in Eefde terecht. Ik had nog geen idee wat ik ervan zou maken, maar ik had er een goed gevoel bij en heb me ingespannen om het volledig op te knappen tot het paleisje dat het nu is, het ‘Versailles van de Achterhoek’.”

www.instagram.com/p/B3tkG7KHoSo/?utm_source=ig_embed

Concertpianist

“Er zijn veel mooie locaties in Nederland, maar wij maken net dat ene stapje meer. Wij bieden exclusiviteit, organiseren niet meerdere events op dezelfde dag. En omdat wij dit in samenwerking met de stichting doen, hebben we niet te maken met de belangen van huurbazen en exploitanten. De stichting houdt de buitenkant goed bij, ik de binnenkant. Mede daarom zitten we prijstechnisch in het middensegment, maar hebben we de uitstraling van het bovensegment. Door deze win-winsituatie gaat het pand zich steeds meer onderscheiden. Dat doen we ook met onze eigen wijn en met ons nieuwe restaurant, Joost – genoemd naar Arnold Joost van Keppel, geliefde van koning Willem III, die hem de financiële middelen verschafte om landgoed De Voorst te kopen.

We gaan in het restaurant geen wissewasjes serveren, maar terug naar de keuken van de jaren dertig. Bijvoorbeeld een goed stuk sukadevlees van ons eigen rund – 100 procent puur, niks geen rotzooi erin –, die door chef-kok Robert Moossdorff eigenhandig wordt geslacht. Best grappig dat ik als Duitser zo op de Nederlandse cultuur hamer. Joost telt 48 plaatsen, biedt valet parking, de gasten worden – zoals vroeger – door de chef-kok geplaceerd, en mobieltjes zijn uit den boze.”

Iraanse bruiloft

“Huis de Voorst is een zeer gewilde trouwlocatie. Een derde van de bruidsparen komt uit het buitenland – Abu Dhabi, Californië, China… Weet je waarom die hier komen? Elke andere locatie zegt: ‘Iraanse bruiloft? Geen probleem, regelen we.’ Want de salesmanagers denken dat ze op Wikipedia genoeg informatie kunnen vinden. Ik ben met mijn chef naar Teheran gegaan om te kijken hoe een bruiloft daar eraan toegaat. Daar leerde ik de mensen snappen. En dat kun je niet Googelen. De aantrekkingskracht van Huis de Voorst heeft ook te maken met de energie die het uitstraalt. Het is een uitgesproken pand met een uitgesproken interieur. Je vindt het wat of je vindt het niks. Het is onderhouden, schoon, netjes… Het kan alleen je stijl niet zijn. Het pand is aangesloten op de personage die ik wil zijn. Ik leid de aankomende bruidsparen gewoon in mijn spijkerbroek op gympen rond. Mensen zoeken naar die toegankelijkheid. Het gaat er niet om hoe ik het dan presenteer, maar hoe ik het uiteindelijk presenteer. En dat is 110 procent. Bestaat niet? Hier wel. Punt.”