Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

BERTRAM TERPSTRA, DESIGNA

Bertram Terpstra is founder van Designa Architectuur BNA en Designa Interieur en televisiepersoonlijkheid. Naast het ontwerpen voor zijn clientèle, heeft hij ook zijn eigen tv-programma Van Woonvilla naar Droomvilla op RTL 4. Bertram zit dit jaar vijftig jaar in het design vak, genoeg reden voor MASTERS om af te vragen: wie hielp hem met het vormgeven van zijn carrière? Wie was Bertrams kruiwagen?Tekst: Mical Joseph
Beeld: Designa Architectuur BNA en Designa Interieur

Wat was jouw allereerste baan?

“Mijn vader had een schoonmaakbedrijf en ik ging vaak mee om de prullenbakken te legen in de kantoren waar hij schoonmaakte. Ook hielp ik op zaterdag de melkboer om melk rond te brengen in de wijk. Mijn ouders waren heel ondernemend en het werken ging eigenlijk gewoon van zelf, het hield mij al bezig als jong jochie. Ik was met alles bezig, behalve met leren. Hard werken zit écht in de genen! Mijn moeder had een meubelzaak in Geleen, hier is waarschijnlijk het zaadje geplant.

Op een gegeven moment verhuisde ik terug naar Hilversum waar ik samen met mijn broer boven een klompenwinkel ging wonen. Overdag werkte ik en ’s avonds studeerde ik. Bij de koninklijke haardenfabriek Jaarsma werd ik jongste bediende op de ontwerpafdeling. Hier kwam ik voor het eerst in contact met industrieel ontwerpen.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Mode sprak mij ook erg aan en in mijn twintiger jaren heb ik voor een aantal ketens, onder andere voor Tielkes in Hilversum, een nieuw winkelconcept neergezet: Boetiek Entree. Dit was een store wat buiten het aanbieden van reguliere herenmode ook een giftshop, discotheek, expositieruimte, mini theater en koffiebar bevatte. Wij brachten dit concept slim in de publiciteit waardoor het een groot succes werd. Iedere eerste zaterdag van de maand organiseerden we een talentenjacht. Voor onder andere Ben Cramer met zijn band Zen, Lenny Kuhr en vele anderen was deze talentenjacht een opstap naar nationale bekendheid. Voor iedere winnaar lag een platencontract klaar.

Ik vond het ook leuk om modieuze sieraden te ontwerpen en deze sieraden hadden natuurlijk een goede display nodig. Om de klanten een zo goed mogelijk beeld van de sieraden te geven, ontwierp ik toonbank displays wat uitmondde in het ontwerpen van hele toonbanken. Dit sloeg aan: geen lampen meer boven het glas, maar halogeenlampjes in de hoeken van de vitrine die de sieraden prachtig aanlichten. Het succes van dit ontwerp sloeg  aan bij De Bijenkorf in Amsterdam, Magasin du Nord in Kopenhagen, maar ook bij zaken in Finland, België, Frankrijk en Italië. Zo is mijn liefde voor interieurarchitectuur ontstaan. Op 22-jarige leeftijd begon ik voor mezelf. Dit jaar precies vijftig jaar geleden. De tijd vliegt.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Ik heb nooit een kruiwagen gedurende mijn carrière gehad en om eerlijk te zijn ben ik meer een kruiwagen voor een ander dan een ander voor mij. Dat komt omdat ik het heel moeilijk vind om te ontvangen. Ik vind geven een veel groter plezier dan ontvangen.

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Het mooist aan mijn beroep vind ik het gehele proces van A tot Z. Ik begin met een leeg schetsvel, letterlijk from scratch, en teken daar een mooie woning op. Daarna komt natuurlijk het realisatie proces met als moment suprême de reactie van de klanten. Dit laatste vind ik keer op keer zó mooi om te zien: hoe blij ze altijd met het eindresultaat zijn. Samen met mijn team maak ik de hele dag mooie dingen én leer ik ook nog ontzettend veel leuke mensen kennen.”

Voor wie zou je nog willen ontwerpen?

“Ik zou het erg leuk vinden om de inrichting van Paleis Huis ten Bosch van koning Willem-Alexander en koningin Máxima te ontwerpen. Als ik bijvoorbeeld naar de speech van de koning op TV kijk en dan het interieur zie, denk ik dat het veel beter kan. Het lijkt mij een mooie uitdaging om een meer hedendaags interieur voor ze te ontwerpen. Uiteraard luister ik dan eerst naar de wensen van het koningspaar om zo tot de juiste keuzes en advies te komen”.

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“In 2008 was financiële crisis. Toen had ik 25 mensen op de loonlijst staan en vijftig procent van de architectenbureaus ging failliet. Er was simpelweg gewoon geen werk meer. We hebben toen heel bewust, met het vet wat we op de bot hadden, alles geïnvesteerd in marketing.

We begonnen met het uitgeven van een luxe Designa magazine wat we bij huizen boven de één miljoen euro aan WOZ-waarde door heel het land verstuurde. Daarnaast investeerden we in woonprogramma’s op tv, om tóch zichtbaar te zijn. Puur door het bedrijven van marketing kregen we weer voldoende opdrachten om de crisis door te komen. Mijn conclusie en leermoment aan de hand van deze ervaring: je kan heel creatief zijn, maar zonder marketing, kom je niet erg ver.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Volg altijd je hart en vertrouw op jezelf én je intuïtie. In het verleden heb ik daar zowel op zakelijk als persoonlijk vlak niet altijd naar geluisterd, wat altijd slecht uitpakte. Ook zou ik tegen mijzelf zeggen dat geld nooit het belangrijkste motief mag zijn. De drijfveer moet zijn dat je één van de beste in jouw vakgebied wordt en dat je een enorm goed team om je heen verzamelt. Een team van veel mensen die beter zijn dan jijzelf. Zo haal je ook het beste uit jezelf.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Met het opzetten van een zaak en het daarna verkopen aan de personeelsleden geef ik mijn expertise door. In deze zin ben ik een kruiwagen voor hen. En mijn motto: Als je niet kan delen, kan je ook niet vermenigvuldigen gaat hier zeker op. De zaak die ik nu heb wil ik op een gegeven moment ook weer overdragen aan de mensen die er nu werken. Dat is mijn doelstelling en daar hebben zij hard voor gewerkt. De medewerkers zijn 24/7 bereid om de klanten tot dienst te zijn en daar ben ik trots op en daar wil ik ze graag voor belonen.”