RIA VAN HEMERT, MEDE-EIGENAAR NU ART & DESIGN

Ria van Hemert, mede-eigenaar van Nu Art & Design, brengt samen met haar team op unieke wijze interieur en kunst bij elkaar. Zij combineert het werk van talentvolle kunstenaars, gerenommeerde ontwerpers en mooie designmerken in één gallery . Wie was Ria’s kruiwagen?

Tekst: Mical Joseph
Beeld: NU Art & Design en John van Helvert. (in header v.l.n.r.: Ria van Hemert, Meike Elzinga en Manon de Vlieger)

Wat was jouw allereerste baan?

“Als tiener vond ik het al fijn om ruimtes mooi in te richten, ik was bijvoorbeeld bezig met muurschilderingen. Ook het kleden van mensen vond ik leuk. Ik werkte al op jonge leeftijd in de mode, ik hielp een vriendin in haar modezaak in Bodegraven.”

Sinds september 2019 is NU Art & Design geopend. Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Mijn zoon was 19 toen hij vertelde dat hij ‘iets met bloemen wilde doen.’ Ik stelde hem voor de bloemen te combineren met interieur en interieur adviezen. Ik heb hem een beetje op weg geholpen. Uiteindelijk leidde dit tot de prachtige zaak NU Puur & Groen.

Monique Dekker, een goede vriendin van mij, vroeg me waarom ik niet voor mijzelf begon. Dat was het begin van Nu Art & Design. In mei 2019 begon ik met het uitwerken van mijn droomplan: het combineren van interieur en kunst.

“Binnen een paar maanden zette ik het bedrijf op. In september openden we de deuren. We kregen gelijk al veel positieve reacties. De ‘wow-factor’ hoorden we daar vaak in terug.

Ik richt al heel lang huizen, restaurants en hotels in. Iets als dit heb ik altijd al gewild. Niet alleen designmeubelen en stoffen, maar juist ook de combinatie met kunst. Om interieurs af te maken, haalde ik voorheen kunst bij anderen. Nu hoeft dat niet meer. Samen met mijn compagnons, mijn vrienden Monique Dekker en Paul Cornelissen, heb ik mijn droom uit laten komen. In de gallery heb ik hulp van Manon de Vlieger, Meike Elzinga en Peter.”

Wie hebben jou daarin gesteund?

“Met de hulp van Monique en Paul heb ik grote stappen kunnen maken. Zij geloofden in mij en gaven me mee dat ik het waard ben.”

Ria van Hemert en Manon de Vlieger

Wat is jouw signatuur?

“Mooie diepe kleuren. Rust. Alles moet in elkaar overlopen, één geheel vormen. Voor mij is het een gevoel. Ik stap een ruimte binnen en ik zie meteen wat die ruimte nodig heeft. Dat is niet uit te leggen. De ruimte bepaalt de inrichting. Wij gaan ook vaak bij klanten thuis langs om te kijken. Ik luister goed, kijk naar wie die mensen zijn en wat ze doen, wat ze willen en wat hun gevoel is. Dat vertaal ik naar een interieur. In veel woningen kom je dezelfde meubels en behang tegen. Het interieur lijkt een eenheidsworst. Wij laten zien dat het anders kan. Ons uitgangspunt daarbij is dat oude stukken die emotionele waarde hebben, een goede plaats blijven houden.”

Jullie zitten niet in een grote stad, maar in Woerden. Wat is daar het voordeel van?

“Woerden ligt heel centraal en is bereikbaar voor iedereen. Voor iets echt moois zijn mensen graag bereid een stuk te rijden. Dat gebeurt ook. Ze komen voor een

kunstwerk van Margo van Erkelens, een vaas van Maarten Vrolijk, een doek van Steve Tepas, een schilderij van Mart Visser, de Barcelona Chair van Knoll en de special edition Bell Table van Sebastian Herkner. Maar ook de Signature Chair van Carl Hansen, dit is het laatste ontwerp dat hij voor zijn dood gemaakt heeft. En ook de Brick Screen van Eileen Gray. Dit is gebaseerd op traditioneel Japans lakwerk en het enige exemplaar dat beschikbaar is in Nederland.

Voor zulke unieke items zitten mensen graag een uurtje in de auto. Zij komen vanuit het hele land naar ons toe. Mensen die hier binnenkomen, hebben iets van ‘dit gevoel wil ik thuis ook’. We hebben al een flink aantal stukken verkocht en ontvangen regelmatig aanvragen voor de inrichting van onder andere huizen.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Mijn grootste passie is mensen blij maken. Als ik zie hoe enthousiast klanten op het eindresultaat reageren, dan kan mijn dag niet meer stuk. Bij mij gaat het puur om de authenticiteit van interieur en kunst. Er komt voor mij heel veel passie en gevoel bij. Meer dan bij een andere interieurstyliste, denk ik. Iedereen doet elkaar na in deze wereld, dat zien we in de bladen en op televisie, maar de originaliteit ontbreekt vaak.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Dat ik moet geloven in mijzelf en dat ik alles kan neerzetten wat ik wil. Dat heb ik de laatste anderhalf jaar bewezen. Ik geef nooit op en zie altijd het positieve en de schoonheid in dingen.”

Welk advies zou jij jezelf geven?

“Blijf altijd bij jezelf en kijk niet naar anderen. Doe iets wat echt betekenisvol is voor degene voor wie je het doet.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Mijn zoon is nu 25 jaar en ik ben voor hem een kruiwagen. Ik heb hem altijd alleen opgevoed en ik vind het zo mooi dat ik hem nu met NU Puur & Groen zie opbloeien.”