JAAP BAKKER, DIRECTEUR WELKOM ENERGIE

Van fanatiek game hacker en computerprogrammeur naar directeur van Welkom Energie: Jaap Bakker vertelt wie hem de drive en energie gaf om te komen waar hij nu staat. “Ik heb enorm veel plezier in maatschappelijk verantwoord ondernemen, met name op het sociale vlak. Een platform waarbij de boodschap van tolerantie en verbinding centraal staat en we met elkaar de maatschappij leefbaar houden.”

Tekst: Mical Joseph
Beeld: Welkom Energie

Wat was jouw aller eerste baan?

“Op mijn tiende begon ik voor het eerst te sleutelen aan computers en na de brugklas kreeg ik een Commodore 64. Naast het Atheneum was ik als tiener eigenlijk alleen maar bezig met computers en met sporten. Ik was zó gefocust op mijn computers, een bijbaantje had ik niet. Het allerleukste aan computers vond ik het ontleden en programmeren, wat er weer toe leidde dat ik op latere leeftijd ook fanatiek hacker en hobbyprogrammeur was. Ik hackte voornamelijk beveiligingen in spelletjes.

En toen?

Na de middelbare school studeerde ik Wiskunde & Informatie aan de Technische Universiteit in Delft, maar ik vond de lesstof niet goed genoeg. Dus besloot ik bij de Commando’s in Roosendaal te gaan. Wat ‘zwaar’ was. Ik koos ervoor om mijn militaire dienstplicht te vervullen, omdat ik altijd erg sportief was en niets mij te zwaar leek te zijn. Na mijn plicht heb ik uiteenlopende dingen gedaan: van jongste bediende bij een uitzendbureau, naar mijn studie Rechten tot aan consultant, IT manager en business unit manager. Ik maakte mijn studie niet af, omdat ik naast Rechten al flink aan mijn carrière timmerde en ik met werken meer kansen zag.

Op een gegeven moment werd ik directeur bij één van de grootste callcenterbedrijven van Nederland en was ik na de fusie interim-manager bij diverse grote projecten.”

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

“Ik was om eerlijk te zijn nooit van plan om voor mijzelf te beginnen en had ook niet echt deze behoefte, maar in 2011 begon het tóch te kriebelen. Ik kocht een internationaal groothandelsbedrijf in accessoires voor motorfietsen. Na 4,5 jaar verkocht ik dit. Via via kwam ik terecht bij het kleine energiebedrijf Energieflex en werd ik algemeen directeur. In een jaar tijd bouwden we het bedrijf uit en professionaliseerden en besteedden de dienstverlening uit aan externe partijen. Maar door verschillen in ethiek scheidden onze wegen en wilde ik met mijn eigen ideeën voor mijzelf beginnen. Ik startte met een vingeroefening, wat een financieel model werd, wat weer uitgroeide naar een business case en uiteindelijk Welkom Energie werd.”

Wie was daarin jouw kruiwagen?

“Echt een mentor of een kruiwagen heb ik nooit gehad, maar het is niet zo dat ik alles zelf heb gedaan. Ik leer altijd van alle mensen waarmee ik samen, voor of boven werk. Leren en ontwikkelen zijn voor mij in het leven écht van groot belang.”

Wat is je allergrootste passie in je vak?

“Bewijzen dat wat ik bedenk, ook echt werkt. Het is hetzelfde als een Sudoku oplossen: de puzzel afmaken zodat je kan laten zien dat ‘het’ werkt. Ik las deze week toevallig een leuke uitspraak: ‘De mensen die in het groot denken, zijn niet de mensen die uitvinden, maar die perfectioneren.’ Dat vind ik een juiste uitspraak. Kijk maar naar Apple, dit bedrijf heeft de mooiste dingen in de markt gezet, maar zij was niet degene die het bedacht had. Apple heeft het gewoon veel mooier en beter gedaan dan de rest. Dat is wat we ook met Welkom Energie doen: wij hebben het niet bedacht, maar wij perfectioneren zodat we een goed en gezond energiebedrijf zijn.”

Wat is het grootste leermoment geweest in je carrière?

“Een belangrijk moment in mijn carrière was bij het callcenter. Ik werd daar naartoe gebracht onder het mom van ‘een gaaf en gezond bedrijf’, maar na zes weken door de boekhouding te hebben gespit kwam ik erachter dat het bedrijf eigenlijk zo goed als failliet was. Met dit verhaal moest ik natuurlijk naar de hoofddirectie met de mededeling dat de due dilligence dus niet zo goed gelukt was.

Ik legde de directie twee opties voor: óf ik begeleid jullie door het faillissement en jullie pakken het verlies óf jullie gaan toch weer investeren, dan heb ik een plan en wordt het weer een gezond bedrijf. Binnen een jaar hadden we weer zwarte cijfers en zijn we daarna nog meer gegroeid. Het leermoment was voor mij dat ik niet zomaar impulsief ergens in moest stappen, maar dat ik eerst moest kijken waar ik nou eigenlijk aan begon. Dus sindsdien let ik goed op waar ik ‘ja’ tegen zeg. Gelukkig heb ik een kring met mooie, gave aandeelhouders om mij heen.”

"Voor 85 procent wil ik altijd alles met gegronde bronnen weten, 15 procent is onderbuikgevoel"

Wat heb je als CEO geleerd tijdens de coronaperiode?

“Dat zo’n periode als waar we nu in verkeren, waar iedereen dus bang wordt en beren op de weg zet, ook tegelijkertijd een periode is die enorme kansen biedt. In de afgelopen tijd zijn wij honderd procent gegroeid. We merkten dat de concurrentie wat voorzichtig werd en hierdoor zijn wij wat ‘agressiever’ gaan werven. We monitorden sterk of iedereen alles wel betaalden en heel weinig mensen storneerden hun energierekening. Deze periode was dus meer een psychologische angst dan dat er daadwerkelijk ook maar iets aan de consumentenbesteding is veranderd. Macro-effecten zijn voor ons veel belangrijker dan micro-ontwikkelingen. Voor 85 procent wil ik altijd alles met gegronde bronnen weten, 15 procent is onderbuikgevoel. Je kan dus stellen dat ik een cijferfetisj heb.”

Welk advies zou jij je 18-jarige zelf geven?

“Maak je studie af, laat je niet afleiden en verlies geen tijd. Ikzelf heb redelijk tijd verloren door wat omwegen vanaf mijn achttiende jaar. Het is naar mijn mening veel effectiever om meteen te knallen, zodat je op je 22e afgestudeerd bent. Dan wordt de start gewoon wat makkelijker. Hiermee wil ik niet beweren dat de andere route onmogelijk is.”

Ben jij voor iemand een kruiwagen geweest?

“Gedurende mijn leven heb ik een heleboel lessen op de harde manier moeten leren, dat heeft mij fysieke, geestelijke en financiële pijn opgeleverd. Maar daarnaast heb ik ook een ontzettend goed leven gehad en buitengewoon veel gewonnen. De laatste vijf jaar besef ik dat ik met mijn ervaringen en ontwikkelingen ook heel veel kan geven aan de wereld om mij heen. Ik probeer met mijn kennis, zowel binnen als buiten het bedrijf, een mentor te zijn voor mensen. Ik geloof dat mensen het beste leren als je hen context meegeeft. Dus je kan zeggen: ‘pak die hamer op en sla op de spijker’, maar het helpt meer als je uitlegt: ‘want daarmee zet je een balk vast die belangrijk is voor het gebouw wat we aan het bouwen zijn’.”Subscribe to MASTERS NEWS Newsletter for the latest updates.
(Your details will never be shared with a 3rd party.)

 
INSCHRIJVEN

close-link