Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In gesprek met Okke Hooites: ”De zomer betekent voornamelijk hard werken, maar dat vind ik helemaal niet erg”

Na een carrière als jachtmakelaar in Noord-Europa besloot Okke Hooites in 2015 zijn eigen koers te varen met de oprichting van Orange Yachting. Tijdens MASTERS SUMMER EDITION presenteert het bedrijf de herontworpen VanDutch 40. Maar voordat het jacht zal aanmeren bij De L’Europe Amsterdam, ging MASTERS in gesprek met de oprichter.
Orange Yachting

Wat was jouw allereerste zomerbaan?

‘’Dat is een goede, want die heb ik eigenlijk nooit gehad. Ik was al vroeg aan het werk, ik geloof al vanaf mijn vijftiende. Ik heb van alles gedaan: begonnen als vakkenvuller in de supermarkt, auto’s gewassen, gewerkt in een fietsenzaak en een kledingwinkel. Ik denk dat het ondernemen en hard werken voor je geld wel een beetje in de familie zit.’’

Hoe ben je in je huidige werk terechtgekomen?

‘’School vond ik nooit zo leuk, uit mijn beroepentest op de middelbare school bleek al dat ondernemerschap mijn richting zou zijn. Na mijn dienstplicht kwam ik terecht in de verkoop, eerst als autoverkoper bij Alfa Romeo. Uiteindelijk vond ik via via mijn weg naar de botenwereld, wat ik veel leuker vind. Mensen kopen een auto meestal uit functionele overwegingen, terwijl bij het kopen van een boot veel meer emotie komt kijken. Je werkt dan per definitie met vrolijke klanten. Eerst werkte ik in loondienst, maar tijdens de crisis van 2009-2010 viel de verkoop stil. Na een uitstapje van enkele jaren besloot ik mijn eigen weg te gaan en startte ik in 2014 Orange Yachting.’’ 

Hoe ziet jouw ultieme zomer eruit?

‘’De zomer is voor mij de mooiste tijd van het jaar, echter zit daar wel een kleine ‘maar’ aan. Ons seizoen begint natuurlijk ook zodra de zomer aanbreekt. Met Orange Yachting moeten we paraat staan voor onze klanten die dan willen gaan varen. Daarnaast stijgt ook het aantal aanvragen voor nieuwe boten. In de winter ligt daar voor mensen toch minder focus op. De zomer is dus voornamelijk hard werken, maar dat vind ik helemaal niet erg, ik kan plezier en privé goed combineren. Daarnaast zijn we zijn veel in het buitenland, onze boten liggen voornamelijk in het Middellandse Zeegebied, wat het reizen allesbehalve vervelend maakt.’’


Welke zomer was voor jou het meest memorabel? 

‘’Het klinkt misschien vreemd, maar dat is voor mij de eerste zomer van het coronajaar. Deze tijd heeft de botenindustrie geen windeieren gelegd; er werden meer boten verkocht dan ooit tevoren. Daarbij hoefde ik nauwelijks te reizen, terwijl ik daarvoor bijna wekelijks onderweg was. Ineens stopte dat, toch bleef de handel doorgaan. Bovendien was het weer in Nederland schitterend.’’

Waar proost jij op tijdens de Nationale Zomerborrel? 

“Hoewel het wellicht cliché klinkt, proost ik toch het liefst op gezondheid. Dat staat voor mij boven zakelijk succes. Maar uiteraard proost ik daar ook op, zowel zakelijk als privé, dat we kunnen blijven genieten van het leven en de mooie momenten.’’

Waar ben jij deze zomer te vinden in Amsterdam? 

Heel eerlijk gezegd kom ik maar zelden in Amsterdam. Ik woon in Noordwijk en ben veel op reis. Dan is dicht bij huis blijven en gewoon thuis zijn wel erg prettig. Maar als ik in Amsterdam ben, ben ik hoogstwaarschijnlijk op het terras te vinden…’’ 

Je werkt in het buitenland: welke vijf dingen zijn onmisbaar? 

‘’Wanneer ik echt op reis ga, neem ik minimaal mijn tandenborstel, telefoon, creditcard, laptop en leesbril mee. Daarmee kom ik al een heel eind. Natuurlijk wil ik ook kleding meenemen, maar die zijn minder belangrijk dan mijn leesbril haha.’’

 

”De iconische lijnen van VanDutch zijn vergelijkbaar met die van een Porsche 911; je moet er eigenlijk niet te veel aan veranderen”

 

Met welke ondernemer zou je acht uur lang in het vliegtuig willen zitten en wat wil je met hem/haar bespreken?

‘’Ik zou er wel een heleboel weten. Maar als ik er één moet noemen zou het Raymond Cloosterman zijn, de oprichter van Rituals. Waar je ook komt, je komt Rituals tegen. Of het nou Miami is, Oslo of Milaan. Ik ben vooral benieuwd hoe hij zijn zaken managet en hoe hij wereldwijd zo’n merk heeft weten op te bouwen.’’ 

Wat nemen jullie mee naar de MASTERS SUMMER EDITION?

‘’Tijdens MASTERS SUMMER EDITION zal de nieuwe VanDutch 40 aanmeren bij De L’Europe Amsterdam. VanDutch werd in 2009 opgericht in Nederland, maar is sinds 2020 toegevoegd aan het portfolio van Pardo, dat samen met de ontwerpers van Mulder Design de boot volledig heeft herontworpen. De iconische lijnen van VanDutch zijn vergelijkbaar met die van een Porsche 911; je moet er eigenlijk niet te veel aan veranderen. Toch hebben ze een heel knap staaltje vakmanschap geleverd met een iets hogere waterlijn en een andere indeling. Waar de boot vroeger een hek- en boegschroef had, is deze nu uitgerust met sterndrives die je met een joystick kunt bedienen. Ook zijn de vaareigenschappen aanzienlijk verbeterd. We laten deze boot dus vol trots zien.’’ 

Benieuwd naar het gehele aanbod van Orange Yachting? Bezoek hier de website.

MASTERS SUMMER EDITION 

MASTERS SUMMER EDITION tovert van 20 t/m 22 juni het prestigieuze De L’Europe Amsterdam om tot een waar sprookjeshotel. Door het hele hotel én op het terras aan de Amstel wordt samen de zomer ingeluid en gevierd, drie dagen lang, in het hart van onze hoofdstad. Een samensmelting van (internationale) gasten, invloedrijke locals, CEO’s, familybusiness owners, VIP-relaties, visionairs en bekenden.

Op dit by invitation only-event nodigen statige stijlkamers met zicht op de Amstel – van exclusieve (familie)bedrijven – uit tot het ervaren van de spraakmakende merken en branches. Van boten tot horlogerie en van kunst tot reizen. Zowel buiten als binnen is feest en is de belevenis op zijn zachts gezegd uniek.